Проучване: Победа на "Нова демокрация" на вота в Гърция

Според социологическо проучване опозиционната партия "Нова демокрация" ще спечели изборите в неделя с поне 8 процента преднина пред управляващата СИРИЗА и ще разполага с мнозинство между 155 и 159 места в 300-местния гръцки парламент. Това сочи проучване на общественото мнение, проведено телевизия „Скай".

Проучването установи, че дясноцентристката „Нова демокрация“ /НД/ ще спечели 36 процента срещу 28% за СИРИЗА. Следват лявоцентристкото Движението за промяна (KINAL) - 7 процента, Гръцката комунистическа партия (KKE) - 5 процента и неонацистката "Златна зора" на пето място с 4%. Популисткото националистическо „Гръцко решение“ и левицата Мера25 само заедно биха могли да съберат необходимите за влизане в парламента 3%, установи проучването.

Във всеки случай сегашната опозиция ще получи мнозинство от 155 места, ако седем партии влязат в парламента, и 159 места в случай на шестпартиен парламент.

Междувременно 36% от анкетираните твърдят, че правителството на НД ще бъде най-доброто за страната в момента, а само 15% биха искали СИРИЗА да управлява сама.

Разликата между НД и СИРИЗА беше по-малка по въпроса кой ще стане най-добрият министър-председател, като 37% избраха Кириакос Мицотакис от НД и 31% Алексис Ципрас.

На въпроса кой ще спечели изборите в неделя, 69% от анкетираните са избрали НД и 19% са избрали СИРИЗА, а 87% са казали, че е много вероятно или сигурно, че ще гласуват. /БГНЕС