Провал на космическата мисия на Великобритания

Мисията на „Virgin Orbit“ за извеждане на спътници в космоса се провали, след като "аномалия" попречи на ракетата да достигне орбита, предаде „Дейли мейл“.

Тази вечер е историческа за Обединеното кралство, тъй като първото в историята изстрелване в орбита излетя от Корнуол и пусна ракета на „Virgin Orbit“ над Атлантическия океан.

„Virgin Orbit“ обаче твърди, че ракетата, която извежда в космоса девет малки сателита, не е успяла да достигне орбита.

Някои от спътниците са предназначени отбраната на Обединеното кралство, а други за предприятия, например работещи в областта на навигационните технологии.

С днешното изстрелване Обединеното кралство официално се включи в космическата надпревара и това стана повече от 70 години след създаването на Британската космическа програма през 1952 г. Досега спътниците, произведени в Обединеното кралство, трябваше да бъдат изпращани в орбита през чуждестранни космодруми.

"Присъединяването към този наистина ексклузивен клуб на страните, които изстрелват ракети, е толкова важно, защото ни дава собствен достъп до космоса... какъвто никога досега не сме имали тук, в Обединеното кралство", заяви пред Би Би Си ръководителят на космодрума в Корнуол Мелиса Торп.

Самолетът на „Virgin Orbit“, носещ 21-метрова ракета, съдържаща девет сателита, излетя от космодрума в Корнуол, Югозападна Англия, в 22:02 ч. по Гринуич.

Плановете предвиждаха ракетата да се отдели от самолета и ще се изстреля на височина 35 000 фута над Атлантическия океан южно от Ирландия около 23:00 ч. по Гринуич, а по-късно да изхвърли спътниците.

След това самолетът трябваше се върне на космодрума Корнуол, консорциум, включващ Virgin Orbit и Космическата агенция на Обединеното кралство, на летище Корнуол, Нюквей.

Броят на космическите бази в Европа нарасна през последните години поради комерсиализацията на космоса.

Дълго време спътниците се използваха предимно за институционални мисии от националните космически агенции, но сега повечето проекти за космически бази в Европа са инициативи на частния сектор.

Пазарът се разрасна с появата на малки стартиращи фирми, модерните технологии, които правят ракетите и спътниците по-малки, и бързо нарастващия брой приложения на спътниците.

Очаква се между 2022 и 2031 г. да бъдат изстреляни около 18 500 малки спътника - такива с тегло под 500 кг - в сравнение с 4600 през предходното десетилетие.

Участниците в кампанията обаче разкритикуваха изстрелването.

"Космосът е новата граница за военна ескалация и разходи без реален обществен контрол или отчетност", заяви генералният секретар на Кампанията за ядрено разоръжаване (CND) Кейт Хъдсън. /БГНЕС

Лондон / Великобритания