Провал на съдебната сделка със сина на Джо Бойдън

Съд в американския щат Делауеър отхвърли споразумението с Хънтър Байдън, благодарение на което той трябваше да понесе отговорност данъчни престъпления, а в резултат на това Хънтър пледира невинен по тези престъпления. До изненадващия ход се стигна, след като съдия Мариелен Норейка повдигна въпроси относно първоначалната сделка, по силата на която Байдън се беше съгласил да се признае за виновен, предаде АФП.


53-годишният Байдън, чиито проблеми със закона хвърлиха сянка върху кампанията за преизбиране на баща му, беше постигнал споразумение с прокурорите, според което щеше бъде осъден на пробация по две обвинения за избягване на данъци. В споразумението се посочва също, че обвинението за притежаване на огнестрелно оръжие ще бъде заличено, ако той спазва програма за консултиране и рехабилитация.

Но според американските медии сделката се разпаднала, след като Норейка отправил запитване защо обвинението за огнестрелно оръжие е включено в данъчно дело и дали споразумението за признаване на вина предпазва Байдън от обвинения, които биха могли да възникнат в резултат на по-широко текущо разследване на бизнес сделките му.

Когато прокурорите не можаха да отговорят на въпросите ѝ, Норейка заяви, че не може да приеме сделката, и след това Байдън направи признание за невинност, за да приключи заседанието.

Прокурорът Дейвид Вайс потвърди пред съда, че службата му все още проучва други възможни престъпления, извършени от Байдън. Вайс не даде подробности за тези възможни престъпления, но един от въпросите, споменати в съда, беше възможното нарушение на Закона за регистрация на чуждестранните агенти, свързано с бизнес сделките му в Китай, Украйна и други страни, датиращи от началото на 2010 г., когато баща му беше вицепрезидент.

Републиканците обвиниха прокурора Вайс, че е предоставил на Байдън "сладка сделка" с обявеното на 20 юни споразумение за признаване на вина. Но президентската говорителка Карин Жан-Пиер контрира, че случаят е "разгледан независимо от Министерството на правосъдието под ръководството на прокурор, назначен от президента Тръмп", добави тя.

Сделката за признаване на вина трябваше да сложи край на петгодишно разследване, което републиканците се опитваха да използват, за да навредят политически на баща му Джо. Според обвиненията Хънтър, юрист и лобист, завършил в Йейл, не е подал в срок данъчните си декларации за доходи от над 1,5 млн. долара за 2017 и 2018 г. Заплашваха го до 12 месеца затвор за всяко от данъчните обвинения и възможни максимум 10 години по обвинението, че като известен на властите консуматор на наркотици през 2018 г. е притежавал незаконно пистолет. Според адвоката му обаче прокурорите са препоръчали условно наказание по данъчните обвинения, след като Байдън е платил данъците и глобите. Освен това обвинението за притежание на оръжие е трябвало да бъде отложено и след това премахнато, ако Хънтър Байдън изпълни успешно пробацията. /БГНЕС