Провалена коалиция, вот на недоверие и руска връзка

Неуспешна коалиция, вот на недоверие, руско финансиране – не това не е съвременна България от последните три седмици. Става дума за първото българско правителство, което е съставено на днешния 5 юли през далечната 1879 г. Негов ръководител е Тодор Бурмов.

Първият български министър-председател е роден на 14 януари 1834 г. в Габрово. Получава добро за времето си образование в Руската империя. По-късно това ще му помогне да заеме водещи постове във временната руска администрация, която управлява младото българско княжество след освобождението в течение на 9 месеца. Бурмов става вицегубернатор на Пловдив и губернатор на София, които са трамплин към най-високия държавен пост. Той не е избран за депутат в Първото Учредително събрание

„Бурмов е пазен в резерв за политическа кариера по-късно“, коментира пред БГНЕС проф. Милко Палангурски, един от най-добрите познавачи на институциите на следосвобожденска България.

Политическата ориентация на Бурмов е консервативна.

„Първият кабинет, който се сформира трябва да бъде коалиционен, като включва и другата партия – Либералната. По своята същност това първо българско правителство се доближава много до служебните кабинети. Изпълнителната власт е натоварена със задачата да проведе избори за Първо Обикновено народно събрание“, отбеляза проф. Палангурски.

Така първата задача, с която е натоварен кабинета „Бурмов“, е да създаде условия за провеждане на законни парламентарни избори, на които да се изберат народни представители.

„Той се справя много добре с тази задача или по-точно администрацията, която оглавява, не създава никакви пречки на тогавашните избиратели“, заяви историкът.

Любопитен факт е, че това е първият и единствен случай в българската история, когато правителството не знае кой е избран и кой има мнозинство в новоизбрания парламент.

„Това показва, че не е упражняван контрол върху избирателния процес и тези, които са избрани. Бурмов обаче успява да влезе в остър конфликт с новото парламентарно мнозинство и така се стига до там, че на него му е гласуван своеобразен вот на недоверие. Приема се, че правителството му не отговаря на интересите на народа. Тодор Бурмов трябва да подаде оставка след четири месеца начело на страната“, каза проф. Палангурски.

По-нататъшната съдба на първия български премиер е свързана със заемането на различни постове в българската администрация. Той прави опит да се завърне политиката, присъединява се към Прогресивнолибералната партия на Драган Цанков, която е русофилска. Заедно с Цанков и Марко Балабанов остават срамно петно в българската история. Тримата подписват през есента на 1885 г. една декларация, че ще се борят за свалянето на българския княз Александър I Батенберг срещу определено финансиране от страна на Русия. Санкт Петербург осигурява на тримата по една министерска заплата месечно, за да проведат тази борба.

Тодор Бурмов умира на 25 октомври 1906 г. Една от неговите дъщери, Рада, е съпруга на друг знаков български политик и министър-председател русофила д-р Стоян Данев, който е начело на държавата по време на пагубната за България Междусъюзническа война /1913 г./. /БГНЕС