Проверяват МВР и ДАНС за подслушвани политици

Софийска градска прокуратура възложи на Националното бюро за контрол на разузнавателните средства извършването на проверка в дирекция “Вътрешна сигурност” - МВР, ГДБОП и ДАНС.

Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства ще трябва да установи има ли извършени нарушения при прилагането на СРС и били ли са наистина подслушвани политици.

След приключване на проверката, Софийска градска прокуратура ще информира обществеността за установените факти, заявиха от там тази сутрин.

По-рано вицепремиерът и служебен вътрешен министър Бойко Рашков каза, че политици наистина са били подслушвани от ДАНС и Държавна агенция "Технически операции". Думите му бяха по повод информацията на Атанас Атанасов от "Демократична България", че това се е случвало около парламентарните избори на 4 април. Според Атанасов са били подслушвани включително и водачи на парламентарни листи.

Рашков твърди още, че има информация, според която в момента момента в ДАНС се унищожават материали по случая. От Агенцията за държавна сигурност обявиха вчера, че са започнали проверка по сигнала за подслушванията. /БГНЕС