Проверяват за несъответствия в издадени риболовни билети

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) е започнала вътрешна проверка за несъответствия в издадени риболовни билети. Това отговаря министърът на земеделието Иван Иванов на въпрос на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев по повод установяване на порочните практики с риболовни билети, възлизащи на над 400 000 лв. само за 2021 г., предаде БГНЕС.

Иван Иванов отговаря още, че към момента в Закона за рибарството и аквакултурите не е предвиден правен механизъм за налагане на административна санкция на лица, които злоупотребяват с членски карти при издаване на билети, но може да бъдат предприети законови промени и да бъде предложено да се създаде материално-правна норма, която да регламентира използването на членски карти, както и административнонаказателна правна норма, които да регулират обществените отношения в тази насока. Министър Иванов посочва още, че във връзка с констатациите и предоставените данни във въпроса на Ивайло Мирчев, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е започнала вътрешна проверка. Тя има за цел да установи несъответствия в издадените билети, при които са използвани чужди членски карти. Данните ще бъдат обстойно анализирани и проверени и ако се установи, че действително е извършено нарушение, ще бъдат взети мерки, потърсена дисциплинарна отговорност и при необходимост ще бъдат сигнализирани съответните правоохранителни органи и институции.

В отговора си Иван Иванов уточнява, че съгласно Закона за рибарството и аквакултурите билетите за любителски риболов се отпечатват от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и се разпространяват чрез нейните териториалните звена, държавните горски стопанства, държавните ловни стопанства, съответните организациите по закона и други лица при условия и по ред, определени с Наредба за условията и реда за отпечатване и разпространяване на билети за любителски риболов на министъра на земеделието и горите.

Министърът дава и статистика. В резултат на предоставеното право по смисъла на Закона за рибарството и аквакултурите на сдруженията да продават билети за любителски риболов, въз основа на информацията от ИСС на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури се установява, че същите през 2021 г. са продали и разпространили общо 126 887 годишни билета, 68 836 шестмесечни билета, 7 680 месечни билета и 8 169 седмични билета. В тази обща бройка влизат някои категории билети за определени от закона лица. Според разпоредба от Закона за рибарството и аквакултурите членовете на сдруженията заплащат 80 на сто от определената такса за издаване и презаверка на билета за любителски риболов, след представяне на членска карта на съответното сдружение, заверена за съответната календарна година. От изведените данни от ИСС на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури става ясно, че във връзка с тази правна норма, лицата са продали и разпространили общо 113 277 билета, от които 64 108 годишни билета, 41 756 шестмесечни билета, 3 886 месечни билета и 3 527 седмични билета.

Министърът уточнява още, че Законът за рибарството и аквакултурите предвижда децата до 14-годишна възраст и хората с увреждания да могат да извършват любителски риболов с безплатен риболовен билет в обектите за любителски риболов. На децата до 14 години са издадени общо 3 046 годишни билета, на хората с увреждания до навършване на 65-годишна възраст - общо 8 643 годишни билета. Лицата на възраст над 60 години за жените и 65 години за мъжете, както и лица от 14 до 18-годишна възраст могат да извършват любителски риболов срещу заплащане на такса за билет в размер 50 на сто от таксата. На тези категории лица са издадени общо 9 971 годишни билета, 3 831 шестмесечни билета, 280 месечни билета и 218 седмични билета.

Иван Иванов отговаря още, че действително през 2021 г., с оглед на функционалността на ИСС, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури не е имала техническа възможност да проследява и контролира продажбата на билетите от страна на сдруженията, по отношение на билетите, които се издават въз основа на членски карти. Министърът посочва, че в действащото законодателството също не е предвиден такъв механизъм. Имайки предвид големия обем от данни, които се администрират от системата, при действащата през 2021 г. функционалност, подобна верификация на информацията не бе възможна, т.е. не е възможно системата да сигнализира дали членската карта е на същото лице, на което се издава билета. Министърът отчита още, че през 2020 г. е започнало надграждане на функционалността на ИСС на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, с оглед привеждането й в съответствие с изискванията за пряк обмен на данни съгласно законодателството на Европейския съюз, както и че са стартирали дейности по надграждането на системата, които продължават и през 2021 г. /БГНЕС