Провокациите на Тръмп срещу Европа идват в неподходящо време за Германия

Малко преди срещата на Г-7 Доналд Тръмп отново заплаши Европа с наказателни мита. Във време на забавяне на растежа той удря преди всичко Германия, пише в. „Ди Велт“. Колко Федералната република е трън в очите на президента на САЩ показва планът маршрутът му в Европа.

Откакто Доналд Тръмп е президент на САЩ той бе 226 пъти на игрището за голф. В неговия клуб в Бедминстър, Ню Джърси, президентът на САЩ се радваше на именити гости като шефа на Ейпъл Тим Кук и президента на ФИФА Джани Инфантино. С футболния функционер президентът разпределяше виртуално всичките хубави милиарди, които трябва от световното първенство по футбол през 2026 г. да се влеят в касите на САЩ и ФИФА. Тим Кук на свой ред трябваше да обясни на Тръмп защо наказателните мита за китайските стоки не са непременно грандиозни за САЩ. Калифорнийският концерн, който произвежда предимно в Китай, се страхува от неизгодно конкурентно положение спрямо Самсунг, тъй като южнокорейците имат фабрики в собствената си страна и във Виетнам, коментира в. „Ди Велт“. Произведените там апарати се облагат с мита различно от продуктите на Ейпъл. Мисията на Кук изглежда е била успешна. Тръмп ще помисли за проблема на Ейпъл.

Според в. “Ди Велт“ това е типичен пример за работа с правителството на САЩ. Който иска да постигне нещо при Доналд Тръмп трябва някак да пробие при него. Освен президента на ФИФА Инфантино, на повечето европейци, въпреки всичките усилия, това просто не се отдава, независимо дали са премиери, мениджъри или представители на ЕС.

Изданието припомня, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер първоначално успя през юли 2018 г. да постигне някакъв вид примирие и да договори търговски преговори, но припомня, че планираното споразумение за митата за индустрията преговорите официално не са започнали. Вместо това Тръмп отново заплаши най-близките си съюзници с въвеждане на по-високи мита за автомобилите, при това малко преди срещата на Г-7 от 24 до 26 август във френския Биариц и последващото му посещение в Дания и Полша.

Тръмп: "ЕС се отнася с нас ужасно"

В. ДИ Велт“ припомня изказването на Доналд Тръмп от четвъртък в Ню Хемпшир. "Европейският съюз е по-лош от Китай, само е по-малък", заяви Тръмп по време на един митинг. "ЕС се отнася с нас ужасно. Бариери, наказателни мита, данъци. те са по-лоши от Китай, те се отнасят с нас лошо". На това ще има "отговори".

През май Тръмп отложи решенията за митата за автомобилите, между другото, защото автомобилни производители като VW обещаха големи инвестиции в САЩ. Но без почивка Тръмп напомня, че планът съвсем не е отпаднал. Най-късно през ноември той ще вземе решението. Тогава изтича срокът, в който правителството на САЩ иска да види намален износ на автомобили от ЕС. Наказателните мита биха били ужас за Германия, особено в и без това забавената икономика., коментира в. „Ди Велт“. Според изданието институтът Ifo изчислява, че износът на немски автомобили за САЩ може да се намали почти наполовина, което би довело до загуби от над 18 милиарда евро годишно.

Федералният канцлер Ангела Меркел въпреки това се въздържа да търси контакт с Тръмп. Тя знае, че това би било контрапродуктивно за въпросите на ЕС. Нито един съюзник не критикува толкова остро Тръмп колкото Германия, констатира в. „Ди Велт“. В коментара си той отбелязва, че заедно с експортния излишък трън в очите на президента на САЩ са газопровода "Северен поток-2" и ниските разходи за отбрана на Германия. Тръмп демонстративно няма да пътува до Германия след срещата на Г-7. Германия е единствената страна от Г-7, която американският президент не е посетил, отбелязва „Ди Велт“. Изданието отбелязва, че и отношенията на Тръмп с френския президент Еманюел Макрон напоследък драстично се влошиха. Неотдавна 73-годишният американец публично нарече своя 41-годишен колега глупак, пише „Ди Велт“ и припомня, че в края на юли Франция въведе дигитален данък, който има обратно действие от 1 януари. Според оценка на експерти този данък ще удари близо 17 американски компании - от Гугъл до Ейпъл и Амазон. Тръмп се ядоса в Туитър на "глупостта на Макрон": „Този, който трябва да облага с данък американските технологични компании, това е тяхната "родина".

Тръмп заплашва да отмъсти с мита за френското вино

Не е тайна, че Тръмп заплаши да отмъсти с високи мита вероятно и френското вино. Предполага се, че той мисли за надценка от 100 процента. Да се внася по-малко Бордо или Шардоне в САЩ , това няма да бъде щета, мисли президентът. "Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското", написа Тръмп в Туитър. Наблюдателите обаче питат как всъщност той оценява това след като по негови собствени изказвания никога в живота си не е изпил една чаша алкохол.

Още сега протекционизмът на Тръмп има видими последици. Според МВФ икономическият растеж на индустриалните страни е спаднал от 2.2 процента в предишната година на 1.8 процента през 2019 г. Тенденцията е надолу, което за експортната нация Германия е фатално. Определението на Клеменс Фуст, президента на института "Ifo" е "отрова за конюнктурата". Рискът от глобална търговска и валутна война расте.

Въпреки всички подготвяни контрамерки ЕС се опитва да поддържа контакт с Белия дом, коментира „Ди Велт“. Неотдавна бе сключено споразумение между Вашингтон и Брюксел за говеждото месо, което осигури на Тръмп да застане под прожектора на страната на животновъдите и земеделците. В рамките на седем години САЩ ще утроят доставките на говеждо без хормони на 35 000 тона. Това отговаря на 80 процента от общата квота за внос на ЕС. Заради това се съкращават доставките от други страни като Аржентина.

В. „Ди Велт“ е на мнение, че с тези малки подаръци ЕС няма да се защити за дълго време от атаките на Белия дом, но отбелязва, че все още в Брюксел няма паника, защото Тръмп е зает с основния си противник - Китай, и не иска да се задълбочава в търговска война с ЕС.

Вестникът припомня в коментара си, че и при подписването на споразумението за говеждото месо Тръмп не пропусна да спомене, че работи за "мита от 25% за всички Мерцедес-Бенц и БМВ, които идват в нашата страна". След кратки секунди на ужаса за присъстващите представители на ЕС той допълни, че това е било шега. Все още. Следващата цел след Пекин, това го знаят всички в Брюксел, може да е Брюксел. / БГНЕС