Прояви на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост нямат място в обществото ни

Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков беше прекратено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Минути след 17.30 часа днес в района на НДК започнаха да се събират участниците, но шествие няма да има. От общината припомниха, че кметът не съгласува заявеното от организаторите шествие от НДК - до ул. „Тракия“, където е домът на ген. Луков. Събитието е съгласувано само в частта му „поднасяне на венци на ул. „Тракия“ №1. Това се и състоя след 18 часа.

Веднага след издаване на заповедта за прекратяване на шествието, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи още на НДК, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка.

Заповедта на Фандъкова дойде непосредствено, след като Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на всички граждани. С ясна и остра позиция излезе и Министерството на външните работи, откъдето изразиха пълна подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на „Луковмарш”.

Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София, заявиха от външно министерство, след като Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на траурното шествие, след като участниците му отидоха пред дома на ген. Христо Луков, където запалиха факли.

„Българското правителство последователно и категорично е осъждало "Луковмарш". Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията”, заявиха още от министерството на Екатерина Захариева.

От МВнР са категорични, че в условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност.

”Луковмарш” и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях, категорични са от външно министерство. /БГНЕС