Прозорец от хубаво време за Скатов, след два дни атакува К2

„След дълго чакане, което продължи почти 18 дни, малко преди края на експедицията, получихме добра прогноза за дните 4-ти и 5-ти февруари. Прозорецът е много кратък, но това е единствената ни възможност да опитаме да изкачим върха. Пожелайте ни да имаме възможно по-малко вятър и повече слънце“.

Това написа българският алпинист Атанас Скатов в профила си във „Фейсбук“ от подножието на втория по големина връх на планетата – К2 (8611 м).

Снимка: https://atanasskatov.com

Скатов е част от зимна експедиция до върха, считан за технически по-труден за изкачване от първенеца Еверест (8848 м).

Доскоро К2 беше абсолютно непристъпен при зимния условия, но група непалски алпинисти и шерпи, част от същата експедиция, успя да постигне исторически успех. Възползвайки се от кратък прозорец от хубаво време, което рядко се случва през зимата, до върха достигнаха общо десет души, сред които и известният непалски алпинист Нирмал Пурджа, изкачил всички 14 осемхилядници за 190 дни.

Успехът обаче бе помрачен от трагедия, след като при падане по време на слизането към Базов лагер загина Серджи Минготе.

Зимното изкачване на К2 е изключително трудно заради ниските температури и силния вятър, който преди дни бе отнесъл и една от палатките на българския алпинист. Ако опитът на Скатов завърши с успех, това ще бъде 11-ят му осемхилядник по пътя към „Хималайската корона“. /БГНЕС