Първа копка на пътен възел край Кресна, протестиращи освиркаха Шишков

С протест на еколози и местни хора съпътства днес първата копка на довършване на пътен възел "Кресна" край едноименния град, на която присъства министърът на регионалното развитие Иван Шишков, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


По време на първата копка и водосвета протестиращите скандираха: "мафия", Шишков е лъжец", "оставка“, „убивате Кресна". Доизграждането на пътен възел "Кресна" е около 300 метра, той ще играе важна връзка на бъдещата магистрала през Кресненското дефиле със сега съществуващият ЛОТ 4 на автомагистралата от Кресна до ГКПП „Кулата-Промахон“.

Именно това провокира протеста на еколозите, които считат, че с днешната копка се дава старт на изграждането на магистралата през дефилето. Министър Шишков категорично отрече това, каза че не разбира защо протестират хората. Според него довършването спестява две години тромави процедури.

Представям ви разрешението за строеж на този участък, обясни пред репортери министър Шишков и добави:. „Той е много малък, но е много важен като отсечка поради две причини: едната – нямаме избор на трасе. Такова нямаме към момента и за мен не е ясно защо протестиращите протестират. Избрано трасе няма, но възелът е важен, защото той е част от последния ЛОТ на АМ „Струма“ и той прави процеса необратим, защото ако той беше обратим, това означава да изгубим поне още 5 години и да се върнем в изходна позиция. Мисля, че това никой не може да си го позволи. Мисля, че всички в България искат да бъде построена АМ „Струма“. Казах ясно, че трасето ще бъде избрано във връзка с екологичното законодателство, тоест най-щадящото природата трасе и това е основният критерий за избор на трасе.


Втората причина – стартираме тази част от магистралата, така че никога повече да не се върнем назад. Протестиращите казаха „25 години не се е направило нищо“. Тоест АМ „Струма“ трябваше да бъде планирана цялостно, а в момента я планираме така, че да я завършим. Магистралата бе емблематичен пример за „заспалите“ магистрали в страната, а тя сега малко по малко напредва със скоростта, с която законодателството изисква, но и със скоростта – с която не се бе случвала.

Тази отсечка, категоричен съм, не предопределя трасето. Трасето ще стане ясно до няколко месеца, то не може да бъде обявено сега, както протестиращите искат, защото има законови процедури“, обоснова се министърът на регионалното министерство.

„В момента правим пътен възел, който не зависи от нито един от трите варианта. Ще направим недоизграден пътен възел. Упреците към кмета на Кресна също не са правилни, защото той не е предал никого в нито един момент и той помогна на държавата да се изгради магистралата, не е предопределил трасето. Според мен, не можем да чакаме повече – изгубиха се десетки човешки живота, а и в момента през Кресна минава цялото движение. Каквото и да е решението – движението няма да минава през Кресна. Не мога да повярвам, че хората не желаят да имат обходен път. Ако го нямаше днешния ден, процедурата се връща с две години назад, което значи, че с две години назад ТИР-овете щеше да минават през Кресна. Влязохме в този проблем, в който никой не искаше да влезе“, каза още Шишков.


Той заяви, че се надява до няколко месеца трасето да бъде решено и в това темпо да се продължи да се строи магистралата.

„Последният ЛОТ, ако бъде избрано трасето, при което и двете ленти да са над Дефилето, до 3-4 години магистралата трябва да е завършена. Ако бъде избрано трасето едното платно да е в Дефилето до Кресна, най-вероятно обходът на Кресна ще бъде изграден по-рано и това ще облекчи проблема в Кресна. И в двата варианта населението на Кресна ще бъде облагодетелствано. В това населено място се предвижда ТИР паркинг, всичко е предвидено и премислено.

Парадоксът е, когато част от хората, който имат обекти без разрешително за строеж, да протестират за обект с разрешение за строеж. Не може ресторантите да предрешават трасето, а природата. Ресторантите са на някого, природата – на всички, категоричен бе инж. Иван Шишков.


Полицаите не допуснаха протестиращите да достигнат до регионалния министър и да му провалят първата копка.

мероприятието стартира с водосвет, тук бяха кметовете на общините Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански. /БГНЕС