Първият дебат на републиканците се проведе без Тръмп

Осемте републикански кандидати за президент се спречкаха по въпросите на имиграцията, икономиката и абортите по време на първия дебат от изборния цикъл в САЩ през 2024 г., но светлината на прожекторите все пак беше открадната от Доналд Тръмп, въпреки че той бойкотира срещата.

Отказът на Тръмп да участва в двучасовото събитие в Милуоки лиши преследващата го група от съперници, които той води с огромна преднина в социологическите проучвания, от възможността да му нанесат политически удари на живо на сцената, предаде АФП.

Вместо това той даде интервю с бившата звезда на "Фокс Нюз" Тъкър Карлсън, което беше публикувано онлайн минути преди началото на дебата.

Но Тръмп бе главна тема на дебата, като многобройните му съдебни преследвания бяха обект на въпроси от водещите на същия телевизионен канал, които модерираха събитието.

Кандидатите бяха помолени да дадат знак дали биха подкрепили Тръмп като кандидат на партията, дори ако той бъде осъден по някое от наказателните дела, по които е подсъдим.

Всички кандидати вдигнаха ръка с изключение на губернатора на Арканзас Аса Хътчинсън и бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, който размаха пръст.

"Ето го и крайният резултат. Някой трябва да спре да нормализира това поведение!" заяви Кристи, предизвиквайки шумни освирквания от страна на публиката.

"Независимо дали смятате, че наказателните обвинения са правилни или не, поведението е под достойнството за длъжността президент на Съединените щати", добави той.

Хътчинсън си спечели още подигравки от заклетите привърженици, когато каза: "Очевидно е, че няма да подкрепя някой, който е осъден за тежко престъпление."

По време на интервюто си с Карлсън Тръмп заяви, че за него няма смисъл да участва в дебата, тъй като има "толкова голяма преднина" в социологическите проучвания.

Той нарече Байдън "най-лошият президент в историята на нашата страна" и предположи, че 80-годишният президент може да не е кандидатът на демократите в деня на изборите през ноември 2024 г. /БГНЕС