Първият китайски пътнически самолет извършва първия си търговски полет

Първият произведен в Китай пътнически самолет C919 излетя за първия си търговски полет, предаде АФП. Това е знаково събитие в десетилетните усилия на страната да се конкурира със западните си съперници във въздуха.


Полет MU9191 на „China Eastern Airlines“ се издигна в небето над летище Хонгкяо в Шанхай малко след 10:30 ч. (02:30 ч. по Гринуич), показаха кадри на държавната телевизия CCTV.

Самолетът превозва над 130 пътници на полет MU9191 на China Eastern Airlines до столичното международно летище в Пекин, съобщи CCTV.

Очаква се полетът да кацне на местоназначението си в 13:10 ч. (05:10 ч. по Гринуич), според уебсайта на авиокомпанията.

Китай инвестира значителни средства в производството на самолета, тъй като се стреми да стане самостоятелен в областта на ключовите технологии.

Пекин се надява, че C919 ще предизвика популярни чуждестранни модели като Boeing 737 MAX и Airbus A320.

Самолетът се произвежда от държавната компания Commercial Aviation Corp of China (COMAC), но много от частите му се доставят от чужбина.

От утре C919 ще лети по редовния маршрут на China Eastern между Шанхай и югозападния град Ченду, съобщи CCTV.

"В бъдеще повечето пътници ще могат да избират да пътуват с големи, произведени в страната самолети", заяви CCTV.

Първият модел на теснофюзелажния самолет, който има 164 места, беше официално доставен на China Eastern през декември.

Азия и в частност Китай са ключови цели както за „Airbus“, така и за американския му конкурент „Boeing“, които се стремят да се възползват от нарастващото търсене на въздушни превози от страна на огромната средна класа в страната.

Миналия месец Airbus заяви, че ще удвои производствения си капацитет в Китай, като подписа договор за изграждане на втора линия за окончателно сглобяване на A320 в Тиендзин.

Първата монтажна площадка в северния град е открита през 2008 г. и произвежда четири самолета A320 месечно, като Airbus се надява да увеличи този брой до шест месечно до края на годината. /БГНЕС