Първите 15 училища подписаха договори за STEM центрове

Първите 15 училища подписаха договори за STEM центрове по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), връчени им от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на официална церемония в 90. СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин", предаде репортер на БГНЕС.

Просветният министър проф. Галин Цоков заяви, че през следващите месеци лавинообразно ще нарастват договорите за STEM центрове по НПВУ.

"Важното е, че се намираме в STEM център, който е изграден по национална програма", каза той и добави, че това е образователна среда, която предполага друг начин на обучение, като благодари на всички, които са изработили методологията на STEM образованието.

Целта е във всяко училище да се промени работата на учителите, така че да могат да работят съвместно и в екип, както и да се възпита любовта към науките, инженерството у децата.

Нено Ненов от Председателството на Европейската комисия в България подчерта, че днешната инвестиция ще положи здрава основа в технологичното развитие на България. "Най-успешните държави имат млади хора, подготвени именно в STEM среда", допълни той и посочи, това е ключова инициатива и проект, напомнящ за европейската солидарност.

Ненов отбеляза, че тази многопластова полезност на STEM образованието е приоритет на ЕК.

Премиерът акад. Николай Денков каза от своя страна, че училището трябва да бъде интересно на децата, трябва да ги задържа в училище. "STEM кабинетите допълват програмата за изкуството и спорта и други инициативи. Училището трябва да бъде мястото, в което децата искат да бъдат", добави той.

По думите на премиера, това не е лесно, но тези, които успеят да го постигнат, ще видят, че резултатът е феноменален.

БГЕНС припомня, че по процедурата "Училищна STEM среда" по ПВУ се предвижда да бъдат изградени нови STEM кабинети във всички над 2200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната. /БГНЕС