Псаки: САЩ преговарят за алтернативни доставки на горива в Европа

Белият дом заяви, че е изправен пред предизвикателства при намирането на алтернативни източници на енергийни доставки за Европа, ако Русия завладее Украйна и енергийните потоци от нея бъдат прекъснати, но обеща да продължи разговорите с компании и други държави, произвеждащи горива.

Европейският съюз зависи от Русия за около една трета от доставките си на газ. Всяко прекъсване на руския внос би изострило съществуващата енергийна криза, причинена от недостиг и ограничени резерви.

"Няма съмнение, че има логистични предизвикателства, особено при преноса на природен газ", заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, запитана за съобщенията, че индустрията има малък или никакъв капацитет да осигури необходимите алтернативни енергийни доставки.

"Това е част от дискусиите ни с много компании и държави", каза тя. "Но отново повтарям, тези разговори продължават и ние не възнамеряваме да се провалим".

Във вторник високопоставени служители от администрацията на Байдън заявиха, че Съединените щати водят разговори с най-големите страни и компании, произвеждащи енергоресурси в Северна Африка, Близкия изток, Азия и Съединените щати, относно потенциалното пренасочване на доставките към Европа, ако Русия завладее Украйна./БГНЕС

Вашингтон / САЩ