Психолог: Деца ще продължават да раждат деца заради липса на сексуално образование в училище

Психологът Иван Игов е категоричен, че когато човек не познава собствената си сексуална същност, няма как да разказва на другите за проблемите.

Появата на неподходящи информационни материали като гей брошурата „Любов без последствия“, която шокира Ямбол, може да се случи само в държава без сексуално образование. Това коментира за БГНЕС психологът Иван Игов.

В телевизионен репортаж от днес се казва, че материалите са стигнали до ученическата скамейка, а са били предназначени единствено за кабинети по анонимна консултация и изследване за СПИН.

Подобни проблеми ще продължат и занапред, докато не се въведе сексуално образование в учебната програма, смята Игов.

Психологът разказа, че преди години заедно с негови колеги успели да убедят МОН от необходимостта по такъв предмет. В крайна сметка се стигнало до варианта за включване на 5 часа по психология.

Практиката показала, че когато се стигнело до тази материя, учителите директно я прескачали. Обяснението на Игов е, че когато човек не познава собствената си сексуална същност, няма как да разказва на другите за проблемите.

И не е чудно защо по 400-500 деца годишно раждат деца. Просто защото няма кой да им обясни за превенцията. Заради липсата на информационна кампания сред децата в училище България е и в топ негативната класация на ЕС по раждаемост сред малолетните, обясни психологът.

Специалистът обвинява и Районните здравни инспекции, които са допуснали тези материали да стигнат до училищата. Според Игов в час трябва да се изготвят специални сборници и учебници.

Здравният министър Кирил Ананиев и неговият колега в образованието Красимир Вълчев се заканиха, че няма да оставят нещата без последствия и всеки, който е допуснал тази грешка ще понесе наказание. Към момента е ясно, че 5 РЗИ-та - в Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково на своя глава са решили да разпространят гей брошурата сред децата. /БГНЕС