Психолог: Агресията срещу различните да се санкционира

„Факт е, че различните в нашето общество стават все по-ярки, все по-често срещани, и е съвсем нормално да има ответна реакция от по-консервативната част от обществото. Въпросът е тази реакция да не преминава границата на социално допустимите и приемливи норми. Родителите и обществото сме тези, които сме в състояние да променим нагласите на това поколение. Когато околните видят агресивно отношение, те трябва да обърнат внимание и да заявят ясно, че това поведение не е допустимо”. Това заяви в интервю за БГНЕС психологът Доника Боримечкова.

Доника Боримечкова

„Агресивните прояви се проявяват в ранна детска възраст, в началната училищна, и съвсем естествено в юношеската и тийнейджърската възраст. Това са едни нормални прояви на себеутвърждаване, на проверка както на своите собствени, така и на границите на другите хора в обществото”, обясни още психологът.

„Кога, обаче, тази агресия излиза от норма? Много често ставаме свидетели на нападения на по-различни, по-затворени деца. Това е така, защото децата много трудно възприемат различието, много често се страхуват от него, и това не е без съдействието на родителите и на близките им възрастни. Ако това продължи, се запазва като тенденция и в по-късните години, в началното училище, така се обостря в юношеството и съвсем естествено е като ти си научен да не приемаш различното, първоначалната реакция е да го нападнеш”, уточни специалистът и коментира, че най-често атаката е на база външни белези, но не и единствената.

„Много често консервативните структури в обществото се противопоставят най-силно на всякакви новости в нашия живот, съответно и на различните. Когато човек се движи свободно в обществото, в града, в градския транспорт, е напълно нормално да се себеизразява такъв, какъвто се усеща, и това е негово право”, смята още психологът.

„Факт е, че различните в нашето общество стават все по-ярки и все по-често срещани, и е съвсем нормално да има ответна реакция от по-консервативната част от обществото. Въпросът е тази реакция да не преминава границата на социално допустимите и приемливи норми. Някоя по-възрастна дама може да направи забележка на някой младеж в метрото например, но с това би следвало да се ограничи реакцията”, поясни още тя.

Относно по-либералната част от обществото и защо според нея тя приема различния индивид, Доника Боримечкова поясни, че тези хора още от ранна детска възраст са подкрепени от родител или педагог, близък или значим възрастен да не пренебрегват по–различните.

„Така това дете израства по толерантен и приемащ идентичността на всеки един човек начин. Родителите и обществото сме тези, които сме в състояние да променим нагласите на това поколение. Когато околните видят агресивно отношение, те трябва да обърнат внимание и да заявят ясно, че това поведение не е допустимо”, подчерта още психологът Доника Боримечкова.

Елеонора Предева

Жертва на вербална агресия: Различните не винаги са разбрани, нападани сме нечестно

„На много хора им пречат различните и това, че не искат да ги разберат. Те попиват поведение от родителите си под призив, че се борят за традиционното семейство, а всъщност правят средата за различните несигурна и стресираща“. Това заяви в интервю за БГНЕС 29-годишната Елеонора Предева, жертва на вербална агресия.

„Бях в Западния парк с мои приятели, хапвахме сандвичи и по едно време по алеята се зададоха 4 - 5 момчета с черни анцузи, черни качулки, единият от тях с черни големи очила, които прекосиха цялата алея само и само за да стигнат до нас и започнаха с агресивни, заплашителни нападки от типа дали носим с нас някакви знамена, искаме ли да им кажем нещо и дали се правим на различни, дори ни заплашиха, че в близост до нас има река, в която можем да поплуваме. Ние се опитахме да им кажем да ни оставят намира, ние само хапвахме сандвичи. Само един от тях говореше и ни обясняваше как могат да си тръгнат, но само ако им се помолим. Това се случва няколко минути, аз накрая ги помолих да си тръгнат, пожелах им прекрасен ден, това се наложи да го кажа няколко пъти докато си тръгнат”, каза още Елеонора.

„Беше много нагло, стресиращо, те със сигурност са по-малки от нас, защото единият дори си призна, че е на 17 години, но цялата ситуация те кара да се зачудиш в какви условия живеят тези деца, за да дойдат и да нападнат, макар и по вербален начин, непознати в парка”, обясни Елеонора Предева, след което коментира, че за първи път й се случва нещо подобно в парка. „Случвало ми се е в метрото пак такива хлапета да се заяждат, но съм сигурна, че цялата агресия е подбудена заради София прайд, който се състоя на 17-ти юни. Затова са решили да търсят хора с флагчета. Предполагам им пречи различното и това, че не искат да го разберат, попиват всичко това вкъщи, защото в моята ситуация това бяха деца. Родителите им казват такива неща. Хората искат да имат шарени коси, да имат татуировки и да си живеят живота, а вместо това ги нападат нечестно”, смята още тя, след което коментира, че според нея все повече си личи разделението в обществото.

На въпроса дали тези хора се спират само до вербална агресия Предева уточни, че се стига и до физическа разправия. /БГНЕС