Психолог: Възстановителната естетическа хирургия е крайно нужна, но с всяка друга трябва ясна преценка

„Има ситуации, в които естетическата хирургия е крайно необходима, като например възстановителната естетическа хирургия, при която има нужда от заличаване на белези, именно така се е и появила тя в края на Втората световна война“. Това заяви в интервю за БГНЕС Доника Боримечкова, психолог и психотерапевт.

„С това нещо няма как да се прекали, то е нужно за нормалното съществуване и самооценка на човека, който е преживял такава интервенция. Съответно тази намеса ще има положителен ефект върху психиката на човека, а няма да му навреди“, заяви още тя, като допълни, че при определени ситуации - например при изгаряния и други деформации по рождение, естетическата хирургия дори заслужава медал. „Има деца, които се раждат с т.н. „заешка устна“, при която се налага операция още преди първата годинка на детето, защото ако тя не бъде направена, то храненето ще бъде невъзможно. Такива възстановителни хирургически намеси са крайно наложителни и полезни“, подчерта още тя.

„В последните години обаче стана много модерно за абитуриентските балове да се подаряват силиконови бюстове или поставянето на т.н. „хиалуронови филъри“ в устните. Това е ненужно, когато дамите са видимо добре изглеждащи, и винаги съветвам девойки и юноши, които идват при мен, да си зададат въпроса как биха се възприели след 10 години, за да бъдат сигурни дали искат да предприемат такива действия“, коментира още психологът и допълни, че според нея все още няма толкова крайни ситуации, в които дамите да прекаляват с корекциите още в ранна възраст.

„Имала съм случай, при който една млада дама, на 18-годишна възраст, се нуждаеше от ринопластика, но по-скоро нейните притеснения бяха чисто здравословни, тъй като се налагаше възстановителна хирургическа процедура в следствие на счупване на нос.“ Много рядко и родителите в България позволяват на своите подрастващи деца, до 20-годишна възраст, да прибягват до такива хирургически намеси върху тялото си без наложителна причина. Това е успокояващо“, подчерта още Доника Боримечкова.

Според психолога сред желанията на младите са освен ринопластиката, така и уголемяването на бюста, липосукцията и перманентният грим. „Ринопластиката и корекцията на бюста са донякъде разбираеми, но липосукцията на ранна възраст може да бъде избегната, тъй като нейният ефект може да бъде постигнат с правилни тренировки и хранителен режим, а що се касае до перманентния грим - съветвам той да бъде направен от специалист, защото може да доведе до нежелани последици“, поясни още тя.

Психологът засегна и темата за татуировките, които стават все по-модерни сред младите. „Момчетата си правят татуировки заради желанието си да оставят белег върху себе си, докато момичетата чрез естетическата хирургия целят да постигнат съвършенство и сякаш да довършат себе си чрез тези татуировки“, обяви тя и допълни, че добрата новина е, че много татуисти изпращат своите клиенти при психолог преди самата татуировка, за да могат да вземат трезво решение дали наистина искат да направят такава промяна с тялото си. „Такава практика би била ефективна и сред лекарите“, допълни още психологът.

Доника Боримечкова засегна и също пристрастеността на младите към солариума. „Много често забелязвам как девойките не само че посещават солариумите, но и стават пристрастени към тях. Трябва да се обърне внимание и на този проблем, тъй като не е от маловажно значение“, заяви още тя. Относно клиентите, които не се чувстват добре в кожата си , психологът ги съветва да бъдат наистина убедени, че се нуждаят от дадена хирургическа намеса, за да може след това тя наистина да им донесе спокойствието, от което имат нужда, а не да доведе до пристрастяване. /БГНЕС