Пътуването до работното място може да бъде вредно

През изминалата година все повече компании поискаха от служителите си да се върнат в офиса на пълен или непълен работен ден след години на дистанционна работа, предизвикана от пандемията от коронавирус.


Макар че това е добре, когато става въпрос за възможността да общувате с колегите си, то може да има някои отрицателни последици за здравето ви - в зависимост от това колко дълго е пътуването ви до работното място.


Изследователски проект на учени от университета в Стокхолм, завършен в края на 2022 г., установи, че продължителното пътуване до работа е свързано с по-малка физическа активност, наднормено тегло и проблеми със съня.

А в зависимост от това къде се намира офисът, се увеличава и вероятността служителите да започнат да прекаляват с консумацията на алкохол.

За целите на изследването учените са използвали данни от проучвания за здравето, проведени в Швеция между 2012 и 2018 г., съобщава сайтът Science Alert.

Разгледани са отговорите на приблизително 13 000 участници на възраст между 16 и 64 години по редица теми, включително начина им на живот (например колко често спортуват, дали пият или пушат, както и теглото им), професията им, колко са стресирани от работата и дали имат някакви предварително съществуващи здравословни проблеми.

Анализирано е също разстоянието между дома на участниците и работното им място, както и социално-икономическия статус на тези райони, за да се установи как тези фактори са повлияли на навиците в начина на живот.


Резултатите показали, че пътуването до работа на повече от 3 км увеличава вероятността от физическа неактивност и наднормено тегло, както и от лош сън.

Хората, които са работили повече от 40 часа и са пътували до работа повече от пет часа седмично, е по-вероятно да са физически неактивни и да имат проблеми със съня в сравнение с времето, когато са пътували само един до пет часа седмично. Това може да се дължи на малкото време за физически упражнения или на стреса, който затруднява заспиването.

Анализите показват също, че е по-вероятно участниците да развият вредни навици, свързани с консумацията на алкохол, като например да чувстват, че трябва да намалят количеството или да пият сутрин, за да успокоят нервите си или за да се справят с махмурлука, когато работното им място е в район с висок социално-икономически статус.

Когато работното място на дадено лице се намира в близост до бар, вероятността то да развие вредни навици за пиене е по-голяма.

Тези резултати са валидни дори когато се вземат предвид различни фактори, които биха могли да окажат влияние върху хората - например възрастта на човека, историята на хроничните му заболявания, дали е имал някакви психични състояния (например депресия) и неговата професия.

Къде да работя?

Въпреки че от резултатите става ясно, че работното място може да има голямо влияние върху много аспекти на здравето, учените не успели да определят идеалното разстояние до работното място или местоположението на офиса.

Но по отношение на нивата на физическа активност успели да покажат, че участниците, които са пътували до работа на 3 км или по-малко, изглежда са били по-активни физически. Това би могло да се дължи на факта, че това разстояние улеснява придвижването до работа с велосипед или пеша или защото по-краткото придвижване до работа дава на участниците време преди и след работа за физически упражнения.

Какво можете да направите?

Резултатите от проучването показват колко голямо влияние може да има местоположението на работното ви място върху начина ни на живот и здравословното ни състояние. Добре е това да се има предвид, когато решите следващия път да смените работното си място или да се преместите да живеете другаде.

Те също така показват колко е важно да се планират и развиват градове, които отчитат различните аспекти на живота на хората.

Например, ако хората могат да се придвижват по-лесно с обществен транспорт или с велосипед, колело или пеша, може да им е по-лесно да бъдат физически активни и да поддържат здравословно тегло.

Ограничаването на достъпа до алкохол както в близост до дома, така и до работното място също може да намали консумацията на алкохол и здравословните проблеми, свързани с вредното пиене. /БГНЕС