Пулев срещу Джошуа за световната титла в тежка категория

Българският боксьор Кубрат Пулев и световният шампион в тежка категория Антъни Джошуа се изправят един срещу друг в събота вечерта в лондонската зала "Уембли Арена", за да определят новия номер 1 при най-тежките. За Кобрата това ще бъде втори шанс да се превърне в първия българин световен шампион при професионалистите, като той може да спечели поясите на Световната боксова организация (WBO), Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова федерация (IBF), които в момента са притежание на британеца.

Очаква се двамата да излязат на ринга около полунощ, като българските зрители могат да наблюдават мача единствено по стрийминг платформа DAZN, която е специализирана в излъчването на боксови мачове и изисква заплащането на месечен абонамент на стойност 3 лева. Преди мача на Пулев и Джошуа, боксовата галавечер на "Уембли Арена" с начален час около 20:00 часа българско време ще предложи срещите Макоули Макгоуан - Киърън Конуей, Мартин Баколе – Сергей Кузмин, Хюи Фюри – Мариуш Вах и Лорънс Околие – Никодем Йеджевски.

Кобрата трябваше да чака шест години, за да стигне до втората си възможност да стане номер 1 при най-тежките, след като в края на 2014 година бе нокаутиран от тогавашния доминатор в категорията Владимир Кличко в Хамбург, като това остава единствената загуба в професионалната кариера на българина. От тогава насам 39-годишният Пулев записа осем поредни победи, включително и над сериозни съперници като Дерек Чисора, Хюи Фюри и Богдан Дину, за да се затвърди позицията си на претендент номер 1 за пояса на IBF.

От своя страна през 2019 година Джошуа допусна първа загуба в кариерата си, след като изненадващо бе нокаутиран от американеца от мексикански произход Анди Руис, но в края на годината той си отмъсти на реванша и си върна шампионските пояси. Сега той трябва да ги защитава срещу Пулев в мач, който трябваше да се състои още в края на 2017 година, но тогава пропадна в последния момент заради контузия на българина.

Сериозен скандал съпроводи официалния кантар на Кубрат Пулев и Антъни Джошуа преди двубоя. Напрежението между двамата бе предизвикано от лагера на Кобрата, който освирка шумно британския боксьор при качването му на кантара. Това не се понрави на световния шампион, който каза нещо на Пулев, а Кобрата не му остана длъжен и му отговори, че утре ще го победи. Двамата продължиха острия разговор помежду си лице в лице и се наложи няколко души от охраната да застанат между двамата. Всичко приключи със съвсем не приятелско удряне на юмруците на двамата, но от лагера на българина не спряха подвикванията към Джошуа, което видимо разгневи принципно спокойния британец. В крайна сметка двете страни бяха разделени и се оттеглиха, като Кобрата не спря да се заканва, че утре ще покаже на Джошуа кой е номер 1.

Самият кантар показа почти еднакво тегло на двамата - Кубрат Пулев е 108.7 килограма, докато Джошуа е 109.2 килограма. За Кобрата това е с 1-2 килограма под обичайното му тегло за мачове.

"Казах му, че го уважавам много, той е олимпийски и световен шампион, но аз съм по-добрият боксьор и утре ще му го покажа. Защото аз съм невероятен. Мисля, че това не му хареса. Не съм изненадан, че той реагира така, той е световен шампион в момента, но днес му е последен ден като шампион, от утре положението ще е различно. Не искам да му влизам в главата. Исках само да му кажа, че аз съм много по-добър от него, аз съм невероятен боксьор, невероятен стил, утре ще го покажа на целия свят. Не го мразя или нещо такова, казах му 3-4-5 пъти, че го уважавам, но аз имам толкова много енергия, толкова съм силен. Ще бъде страхотен мач, много интересен мач. Чувствам се добре, невероятно, щастлив съм, защото съм като войник", каза Пулев пред Скай Спортс след тегленето.

"Така е при нас, той говори много глупости. Не мога да повторя, на живо по телевизията това, което му казах. От много години гледам бокс и съм виждал толкова много боксьори да говорят глупости, след това ядат бой на ринга. Няма как да ме притесни. Щях да го ударя по брадичката още там, но ще трябва да изчакам до утре. Знам какъв е той, изучил съм го. Той си мисли, че е воин, но му казах, да не се надъхва заради хората, които е победил до момента. Сега се изправя срещу истински боксьор. Когато хората се изправят на ринга срещу мен, в началото са уверени, но след няколко рунда аз смачквам душата им. Мачът няма да продължи 12 рунда, ние сме големи момчета и удряме тежко", коментира Джошуа.

Задачата на Кубрат Пулев в Лондон в събота вечер ще бъде тежка, тъй като 31-годишният Джошуа е считан за един от най-силните боксьори в тежка категория в последните пет години, заедно със сънародника си Тайсън Фюри. До момента в кариерата си Джошуа има 23 победи (21 с нокаут) и само една загуба, като той никога не е бягал от сериозните предизвикателства и се е изправял срещу много силни опоненти – Владимир Кличко (победа с нокаут в 11-ия рунд), Александър Поветкин (победа с нокаут в 7-ия рунд), Джоузеф Паркър (победа по точки), Дилиан Уайт (победа с нокаут в 7-ия рунд). Единствената му загуба до момента дойде шокиращо в мача му с американеца от мексикански произход Анди Руис през юни 2019 година, но шест месеца по-късно Джошуа си отмъсти на реванша, записвайки победа по точки. Пулев има 28 победи (14 с нокаут) и също само една загуба. Сред най-впечатляващите скалпове във визитката му са Дерек Чисора, Хюи Фюри, Богдан Дину, Майкъл Спрот, Александър Димитренко и Александър Устинов.

Въпреки финансовата криза в спорта, породена от пандемията от COVID-19, се очаква и двамата боксьори да заработят сериозни пари за участието си в мача. Според медиите на Острова световният шампион ще спечели около 10 милиона паунда, докато Пулев ще прибере приблизително 3 милиона паунда. Букмейкърите определят Джошуа за явен фаворит в мача, като ставките за него се движат около 1.10, срещу 7.00 за успех на Пулев. Заложните къщи също така не очакват да се изиграят всички 12 рунда на мача (3.75), а да се стигне до нокаут преди това (1.25). /БГНЕС

Двубоят може да бъде гледан на живо на следния линк: https://www.dazn.com/en-BG/welcome