Пускат платното за Бургас на „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора

От днес,16 юли, се пуска движението в платното за Бургас в ремонтирания над 23 км участък от автомагистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора. В края на следващата седмица се предвижда да бъде възстановен и трафикът в платното за София. Дотогава пътуващите от Бургас към столицата ще се отклоняват при пътен възел „Стара Загора“ на магистралата по път I-5 до пътен възел „Стара Загора – Кольо Ганчев“ и от там по път II-66 ще продължават до пътен възел „Чирпан - Изток“, за да се качат отново на „Тракия“. Алтернативен маршрут на участъка в ремонт е Подбалканският път.

Участъкът в платното за Бургас, по който се пуска движението в петък, е с възстановена носимоспособност на пътното тяло, подобрено отводняване, нова асфалтова настилка, ограничителни системи /мантинели/, маркировка и знаци, уверяват от пътната агенция. По метода студено рециклиране е възстановена носимоспособността на пътното тяло. Строителните работи включват още машинно подравняване на банкетите, ремонтно-възстановителни дейности на 9 съоръжения в отсечката между пътните възли „Чирпан - Изток“ и „Стара Загора“, бетонови работи, полагане на подосновен пласт, на геомрежа, на неплътен асфалтобетон и износващ пласт от сплитмастик.

Обновяването на 23-километровият участък е част от стартирания през октомври миналата година поетапен ремонт на общо 52 км от магистрала „Тракия“, в участъка от 156-ти до 208-ми км. В края на април тази година завърши ремонтът 16,5 км /от 168-ми до 184-ти км/ между връзката с магистрала „Марица” и пътен възел „Чирпан - Изток“, а през миналата година на 12 км от автомагистралата между пътните възли „Белозем“ и „Оризово“ /от 156-ти до 168-ми км/. Трасето е с нова асфалтова настилка, подобрено отводняване, хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. В платното за Бургас през миналата година беше обновен и 2-километров участък между км 198 и км 200. /БГНЕС