Пуснаха под домашен арест Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Апелативният специализиран съд пусна под домашен арест отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, предаде репортер на БГНЕС.

Те бяха осъдени от Специализирания наказателен съд на 20 г. и 15 г. лишаване от свобода. В мотивите си съдът посочи, че няма опасност двете жени да се укрият.

До решението се стигна след четиричасово заседание, което започна с половин час закъснение и 40 минути отлагане по искане на Десислава Иванчева, която поиска да се запознае с новия си адвокат Николай Хаджигенов. Той замени досегашните й адвокати Марин и Димитър Марковски, които вече няма да се занимават със защитата й. Още 40 мин. отне на апелативния спецсъд да вземе това решение. То не подлежи на обжалване и влиза веднага в сила. Очаква се до края на работния ден Иванчева и Петрова да бъдат по домовете си. В съдебна зала и двете казаха, че нямат никакво намерение да нарушават домашния арест и че никога не са мислили да се укриват, тъй като са достатъчно известни и лесно разпознаваеми от обществото и дадоха пример с Делян Пеевски, който трудно може да бъде сбъркан от хората. По думите на Петрова тя не би се укрила, защото за нея е по-голямо наказание да живее без семейството си от това да бъде в затвора. По време на заседанието стана ясно, че и на двете жени са запорирани имотите и банковите сметки като част от обезпечението по наложените им глоби и конфискация. Също така на 21 и 22 май Иванчева ще се подложи на безкръвна гинекологична операция, а след това ще се подложи на ин витро процедура. Предстои й също така и консултация с ендокринолог заради тумор, който има в главата. Заместничката й Биляна Петрова пък поиска от магистратите да бъде свален запорът по една от сметките, по които се превежда стипендията на дъщеря й Евгения Петрова, което беше уважено. Останалите искания бяха за сваляне на запора върху имуществото, тъй като тя не е негов едноличен собственик, но те не бяха приети от съда. На излизане от съда адвокатът на Иванчева, Николай Хаджигенов каза, че е изненадан от решението на съда и добави, че минути, след промяната на мярката й, отстранената кметица му благодарила за постигнатия успех. „Това не е обикновен съдебен процес, т.е. това не е прокуратурата срещу престъпниците Иванчева и Петрова. Това е борбата на народа срещу прокуратурата, това е битка за правосъдие. Това е битката за всички нас, това не е битката за Иванчева и Петрова“, каза Хаджигенов и добави, че това е причината, поради която иска да участва в този процес. Прокурорът, който ще се яви на делото на втора инстанция, каза че няма коментар по решението на съда, след като в съдебна зала каза, че има опасност да се укрият заради факта, че присъдата им е над 10 години, а също така и домашният арест е фиктивен. „Съдът е постановил това, което е постановил. Оттук нататък времето ще покаже дали ще се укрият или няма да се укрият. Аз защитих позицията на прокуратурата, в която съм убеден. Не ме притеснява, че ги пускат под домашен арест“, заяви Тихомир Стоев.

БГНЕС припомня, че на 15 април Специализираният съд призна за виновна отстранения кмет на район “Младост” Десислава Иванчева за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Иванчева ще трябва да заплати 10 000 лв., вместо 20 000 лева заради нарушените й права по време на ареста. Тя няма да може да заема държавни длъжности и се предвижда част от имуществото й да бъде конфискувано. Съдът реши, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са виновни.

Според магистратите има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин в размер на 20 евро за кв.м. разгърната площ от сграда, която той е искал да построи. Заместничката на Иванчева, Биляна Петрова получи 15 години лишаване от свобода и 15 хил. лв. Глоба, както и забрана 15 години да заема държавни длъжности. Бившият кмет на района и считан за посредник при предаването на подкупа Петко Дюлгеров получи 12 години лишаване от свобода, 12 хил. лв. глоба и 12 години забрана да заема държавни длъжности.

В зала съдията Иво Хинов подчерта, че постановените от него присъди са за поискан, а не за взет подкуп. Мотивите на магистратите за присъдата бяха, че е имало много политически нюанси в делото и всички те са взети предвид. Съдията заяви още, че сред многобройните доказателства няма никакви данни да е имало подбудителство към подкуп или някой да е подстрекавал двете жени да искат такъв. Все още се чака да излязат мотивите, с които Хинов прати тримата зад решетките.

Присъдата е на първа инстанция. Адвокатите и на тримата ще обжалват присъдите. /БГНЕС