Пуснаха за движение южното платно на бул. "Тодор Каблешков", трамвай - поне след 2 години

От днес е възстановено движението по новоизграденото южно пътно платно на булевард "Тодор Каблешков" в участъка от бул. „България“ до ул. „Лиу Айер“. Възстановено е и движението на автобусите и тролеите в района. Това каза пред БГНЕС зам.-кметът по строителство Ангел Джоргов.

„В следващите 1-2 седмици очакваме да приключат работите по довършване на тротоарите и на велоалеята. По този начин ще имаме две платна с по три ленти за движение - северно и южно“, обясни Джоргов.

Той уточни, че догодина ще бъдат довършени дейностите в кръстовището с ул. „Луи Айер“, както и изграждането на нова велоалея, рехабилитация на тротоарите и поллагането на нов износващ пласт на северното платно на булеварда. Дейностите там се отлагат с около 80 дни заради неблагопроятните климатични условия, които предстоят.

„Отваряме движението. Спираме строителните работи и ги продължаваме напролет, когато времето ще позволява и второ от май месец нататък се облекчава трафикът в София“, заяви той.

На въпрос на БГНЕС кога по бул. „Тодор Каблешков“ ще тръгне предвиденият трамвай, зам.-кметът обяви, че в момента тече проектираннето на трасето.

„Идета е от бул. „България“ трамваят, на първо време да стигне до бул. „Черни връх“, където да направи връзка с колелото на трамвай 10 в „Хладилника“. А на един по-късен етап трамваят ще продължава и по ул. „Филип Кутев“", каза зам.-кметът и добави, че двата белуварда са част от вътрешния градски ринг и реализирането им е приоритет за Столичната община и посочи, че се надява до 2 години да започне изграждането и на трамвайното трасе.

От думите му стана ясно, че продължава отчуждаването на терени от реката след „Луи Айер“ до бул. „Черни връх“ и при „Филип Кутев“, в участъка от ул. „Сребърна“ до „Симеоновско шосе“.

„Надяваме се през следващите 2-3 години ще реализираме вътрешния градски ринг на София“, заяви още Джоргов.

БГНЕС обърна внимание на зам.-кметът за водачи, които на пешеходната пътека срещу магазина за играчки в района правят обратен завой. Джоргов каза, че няма извинение за това нарушение и обеща да бъдат монтирани колчета, които да възпрепятстват такива действия в бъдеще време. /БГНЕС