Пуснаха Борисов от ареста

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе пуснат от ареста тази вечер, след като изтече 24-часовата му мярка на задържане, предаде репортер на БГНЕС.

Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма.

Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица. Никакво обвинение. 24 часа седим в килиите, нито един милиционер. Точно както 44-та година: Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа, почват да пишат и той им казва - отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме, добави Борисов.

Притеснявам се, че следващия път може и да ме убият, добави още той.

Тежка политическа репресия, абсолютно незаконосъобразни действия, заяви адвокатът на Борисов - Менко Менков. Той добави, че има редица закононарушения, извършени от полицейските власти.

Задържането е крайна мярка, която не се налага. До 19:30 ч полицаите изобщо не са знаели къде отиват и кого ще обискират, каза Менков.

От своя страна Севдалина Арнаудова - бивш началник на правителствената пресслужба по времето на Бойко Борисов заяви, че никой не ги е разпитвал.

„Никой не е водил разпити с нас, влязоха много полиция - 3 патрулки, полиция от ГДНП, разследващи полицаи, всичко ставаше пред очите на детето ми, без обяснения, продължи до 3 през нощта. Полицаите се държаха нормално. Нямаме обвинения, бяхме държани 24 часа без обвинения и без да дойде който и да е разследващ орган. Дойдохме тук, взеха ми личната карта, телефона. Нощта прекарах в ареста на 7-мо РПУ на стол. Искам да се прибера и да си видя детето, добави Арнаудова. Мафията си има държава вече, каза още Арнаудова. По думите ѝ премиерът Кирил Петков си е позволил да въвлече в показанията си и името на европейския прокурор Лаура Кьовеши.

От ареста е пуснат и бившият финансов министър Владислав Горанов. Нямам повдигнати обвинения. Това заяви той, след като беше освободен от ареста.

„Менков ме представлява, питайте него. Последните 24 часа бяха самотни”, заяви още Горанов.

По-рано днес стана ясно, че на Борисов от МВР не са искали постоянен арест, а адвокатът му Менко Менков каза, че не се извършват никакви действия.

От МВР добавиха, че операцията им е проведена с пълно уважение към закона и лицата, спрямо които са били предприети процесуално-следствени действия. В хода на полицейската акция са извършени претърсвания и изземвания на три адреса.

На брифинг от прокуратурата заявиха, че нямат предложение от МВР за привличане като обвиняеми на Борисов, Горанов и Арнаудова. Малко по-късно от МВР поясниха, че всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата днес в 13.30 часа след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай. В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани.

От МВР твърдят, че в предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства. От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на 72 - часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно, казват още от МВР.

Прокуратурата обясни, че досъдебното производство е било образувано за изнудване. Доказателства за това до момента няма. Ние работим само с доказателства и с правни аргументи, заявиха от прокуратурата на брифинг.

Научихме кога са освободени трите лица към 20.30 ч., а към този момент те вече са били освободени, заяви прокурор Десислава Петрова. Нямаме постъпило предложение от МВР тримата да бъдат привлечени като обвиняеми, каза още Петрова. След 10 ч. днес в СГП беше докладван факс, с който ГДНП ни уведомиха, че са образували досъдебно производство в условията на неотложност – разпит на свидетел, както и изземвания. СГП беше уведомена и за задържане до 24 часа на три лица – Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова. По-късно постъпиха и материали по делото. До момента в СГП са докладвани разпити на шестима, сред които и премиерът Кирил Петков. Неговият разпит е бил първото действие по разследването.

Петков е разказал за публична среща на 16 март с Кьовеши в хода, на която са разговаряли за твърденията на Васил Божков, че е бил изнудван от трите лица – Борисов, Горанов и Арнаудова. Показанията на Петков произвеждат тези медийно известни твърдения на Божков, без да ги конкретизира. Божков не е разпитван като свидетел по делото. Следващите предприети действия от МВР са изземвания на адресите на тримата, за които са съставени три протокола. Извършени са разпити на лица, свързани с Божков, укриващ се в Дубай, обяви прокурор Петрова. Разпитани са служител в търговско дружество на Божков, който свидетелства, че Божков се познава с Борисов.

Разпитан е управител на дружество на Божков, който дава сведения как Божков оперира с финансите си. Като свидетел е разпитан служител на МФ, който дава сведения за среща на Горанов и Божков в кабинета на министъра. Божков е идвал винаги само с пура в ръце, не е носел никакъв багаж. Разпитан е член на бюджетната комисия в парламента, бивш депутат, за промените в Закона за хазарта. Този свидетел сочи Менда Стоянова като политически опонент, съобщи прокурор Петрова. Разпитан е бивш съдружник на Божков, който заявява, че той се е срещал многократно с Борисов. Божков не е споделял в каква връзка са срещите. Този свидетел казва, че Божков е държал пари в ръцете си всеки път за срещите си с Борисов, каза още Петрова. Около 20.30 ч. тази вечер в СГП постъпиха допълнителни материали, които ще бъдат допълнително анализирани. Тези материали са свързани с организацията на работата на НСО и снимков материал от медийни публикации. СГП е изисквала заповедите за задържане на трите лица, заповедите постъпиха също в 20.30 ч. при нас и видно от тях трите лица са били освободени преди това, като Борисов е освободен в 19.30 ч., Горанов в 18.56, а Арнаудова в 19.25 ч.

В СГП не са докладвани предложения за привличане на обвиняеми лица, повтори прокурор Петрова.

Прокурорите чакат постъпване на други материали по делото. Прокурорите са счели, че евентуално повдигане на обвинение към този момент би било в нарушение на закона. Материалите не съдържат доказателства, от които може да се изведе предположение, че което и да е от тези три лица е извършило престъпление, уточни Петрова.

СГП счита, че следствените действия са опорочени. СГП е счела, че действията са извършени от некомпетентен разследващ орган, каза още Петрова.

БГНЕС припомня, че около 20.00 часа на 17 март десет цивилни полицаи са влезли в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя.

Първоначално от МВР съобщиха, че Борисов е арестуван и още трима души, сред които Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова. Малко след 21.00 часа тази новина обаче бе изтрита от сайта на МВР.

Премиерът Кирил Петков коментира във фейсбук това, което се случва с думите: „Никой не е над закона“. Дори Петков беше разпитан като свидетел.

По-късно от вътрешното министерство пуснаха следното съобщение, разпространено от пресцентъра до медиите: „В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България за злоупотреби с евросредства.

Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севдалина Арнаудова. Действията продължават“.

Днес пък стана ясно, че наблюдаващият прокурор по делото за Бойко Борисов е вече определен. Това обяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. Уведомлението за образуваното досъдебно производство от МВР и посочената в него правна квалификация изключват компетентността на Европейската прокуратура по този случай, каквито съобщения имаше от пресцентъра на МВР вчера, допълни тя. /БГНЕС