Путин: 95% от стратегическите ядрени сили на Русия са модернизирани

„95% от стратегическите ядрени сили на Русия са модернизирани, а военновъздушните сили току-що получиха 4 нови свръхзвукови бомбардировача, способни да носят ядрено оръжие“.


Това заяви руският президент Владимир Путин в реч по случай ежегодния Ден на защитника на отечеството. На 22 февруари самият Путин летя на модернизиран стратегически бомбардировач с ядрен заряд Ту-160М, съобщи US News.

В навечерието на втората годишнина от началото на войната в Украйна руският лидер похвали войниците, които се сражават там, като ги обяви за герои, борещи се за "истината и справедливостта".

Голяма част от речта си той посвети на постиженията на военно-промишления комплекс.

Посланието на руския президент беше, че ядрената триада на Русия - стратегическият ѝ сухопътен, морски и въздушен ядрен потенциал - е актуална, непрекъснато се модернизира и е в добро състояние.

"Включвайки реалния си боен опит, ние ще продължим да укрепваме въоръжените сили по всички възможни начини, включително чрез постоянни усилия за превъоръжаване и модернизация", каза Путин.

Той заяви, че Русия е започнала серийно производство на новите си хиперзвукови ракети "Циркон" и че се тестват нови ударни системи, които той не уточни.

Към военноморските сили са добавени нови стратегически подводници, а на въоръжените сили току-що са доставени четири бомбардировача Ту-160М с ядрен заряд от типа, с който той летя на 22 февруари.

"Следващата линия е разработването и серийното производство на перспективни модели, въвеждането на технологиите на изкуствения интелект във военната сфера", каза руският лидер./БГНЕС