Путин: Африкански или китайски мирни инициативи могат да са основа за прекратяване на войната

Москва не е отхвърлила преговорите за Украйна и африканска мирна инициатива, както и китайска, могат да бъдат основа за мир. Това каза президентът на Русия Владимир Путин пред журналисти след среща с африкански лидери в Санкт Петербург.


Една от точките в африканската инициатива е прекратяване на огъня, но това е трудно да се приложи, докато войските на Киев са в настъпление, коментира президентът. „Не можем да прекратим огъня, когато сме атакувани“, допълни Путин.

Африканска инициатива за мир беше представена на Русия миналия месец. Тя предвижда 10 точки, включително призив за мир чрез преговори, гарантиране на суверенитета на държавите и гаранции за сигурност на всички страни.


Относно започване на мирни преговори Путин коментира, че Русия "не ги е отхвърлила" и "трябва да има съгласие от двете страни", за да започнат те.

Украйна е загубила 415 танка и 1300 бронирани машини от 4 юни насам, допълни Путин.


Към момента украинският президент Володимир Зеленски отхвърля идеята за прекратяване на огъня, тъй като това би оставило на Русия контрол над близо една пета от страната му и би дало време на руските войски да се прегрупират./БГНЕС