Путин: Американските войски в Германия са окупационни сили

Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че американските войски в Германия са "окупационни сили от правна гледна точка и по същество".

На среща със студенти в Московския държавен университет по случай Деня на студента Путин припомни, че след Втората световна война Германия е била разделена на четири сектора - американски, британски, френски и съветски.

"Съветският съюз официализира прекратяването на този окупационен статут, но САЩ не го направиха. И, строго погледнато, от правна гледна точка и на практика, на територията на Федералната република (Германия) са разположени американски окупационни войски", каза Путин.

Той отбеляза, че дори някои германски политици признават, че след Втората световна война Германия никога не е била "суверенна държава в пълния смисъл на думата".

"Това не е мое твърдение, това го казват видни, искам да го подчертая, не руски, а германски ориентирани политици, те директно говорят за това", подчерта той.

Путин добави, че съветските войски доброволно са напуснали Австрия и че Русия, като правоприемник на Съветския съюз, е встъпила като гарант на австрийската конституция и неутралния статут на страната.

"Що се отнася до другите европейски държави, ситуацията (позицията им спрямо Австрия) е сложна", отбеляза той.

Путин смята, че мнението на обикновените европейски граждани за Русия не се е променило, за разлика от мнението на европейските елити, които "често служат не на собствените си национални интереси, а на интересите на трети страни".

По отношение на ситуацията в Украйна, Путин отново повтори, че целта на руската "специална военна операция" е защитата на народа и самата Русия от заплахите, които са създадени на "историческите и прилежащите територии" на страната.

Путин отбеляза, че Русия е част от световната култура, и то значителна, а нейната особеност е, че се е формирала като многонационална, многоконфесионална държава и това многообразие е нейният "културен код", "погълнат с майчиното мляко". /БГНЕС, Анадолска агенция

Москва / Русия