Путин: Атентатът бе организирано масово убийство на мирни хора

Руският президент Владимир Путин нарече случилото се в „Крокус Сити хол“ "кървава терористичен акт" в телевизионно обръщение към нацията по повод терористичната атака там, предаде ТАСС. „Обръщам се към вас във връзка с кървавия, варварски терористичен акт, жертви на който станаха десетки мирни, невинни хора, наши сънародници, включително деца, юноши и жени“, каза президентът в началото на изявлението си. „Обявявам 24 март за ден на национален траур“, каза държавният глава в близо 6-минутното телевизионно обръщение.


„Що се отнася до разследването на това престъпление и резултатите от оперативно-издирвателните действия, към настоящия момент може да се каже следното: и четиримата преки извършители на терористичната атака, - всички, които са стреляли и убивали хора, са открити и задържани. Те се опитали да се укрият и се придвижили към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна им бил подготвен прозорец за преминаване на държавната граница. Задържани са общо 11 души. Федералната служба за сигурност на Русия и други правоприлагащи органи работят за идентифициране и разкриване на цялата съучастническа база на терористите: тези, които им осигуряват транспорт, очертават маршрути за бягство от местопрестъплението, подготвят тайници, скривалища на оръжия и боеприпаси. Повтарям, разследващите и правоохранителните органи ще направят всичко, за да установят всички подробности около престъплението.

Но вече е очевидно, че сме изправени не просто пред внимателно цинично планирана терористична атака, а пред подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора. Престъпниците хладнокръвно и целенасочено тръгват да убиват, да стрелят от упор нашите граждани, нашите деца. Точно както някога нацистите са извършвали кланета в окупираните територии, те решават да организират показна екзекуция, кървав акт на сплашване. Всички извършители, организатори и поръчители на това престъпление ще понесат справедливо и неизбежно наказание. Които и да са те, който и да ги ръководи.

Пак казвам, ние ще идентифицираме и накажем всички, които стоят зад терористите, които са подготвили това зверство, това нападение срещу Русия, срещу нашия народ. Знаем каква е заплахата от тероризма. Тук разчитаме на взаимодействие с всички държави, които искрено споделят нашата болка и са готови на практика наистина да обединят усилията си в борбата срещу общия враг - международния тероризъм с всичките му проявления. Терористи, убийци, нечовеци, които нямат и не могат да имат националност, ги очаква една незавидна съдба – възмездие и забрава. Те нямат бъдеще. Сега нашият общ дълг: нашите другари от фронта, всички граждани на страната, е да бъдем заедно в един строй. Вярвам, че ще бъде така“, отбеляза Путин.

Той специално благодари на медицинските екипи и спасителите, „които направиха всичко, за да спасят живота на хората". "Не мога да пренебрегна помощта на обикновените граждани, които не останаха равнодушни и заедно с лекари и служители по сигурността оказаха първа помощ и доставиха жертвите в болниците“.

Броят на загиналите от стрелбата и пожара в московската концертна зала се увеличи до 133. В предишните съобщения този брой непрекъснато нарастваше – от 40 до 60, 90, 115. Броят на ранените достигна 145 души. Властите уточниха, че броят на загиналите може да се увеличи, и тела могат да бъдат открити под развалините на центъра, чието разчистване ще продължи с дни.

Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) обяви, че четирима нейни бойци са извършили нападение срещу концертната зала в предградието на Москва. „Атаката беше извършена от четирима бойци на ИД, въоръжени с картечници, пистолети, ножове и запалителни бомби“, каза ИД в един от своите Telegram канали. Групировката добави, че атаката е част от „естествения контекст на бушуващата война“ със „страни, борещи се срещу исляма“.

Руските власти съобщиха, че са арестувани 11 души, включително четирима пряко замесени в атентата. МВР на страната уточни по-късно, че четирима от тях не са руски граждани. При задържането на някои от тях са открити таджикистански паспорти.

Руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) заяви, че извършителите на смъртоносната атака срещу залата са имали "контакти" в Украйна и са се опитвали да избягат там. „След извършването на терористичната атака престъпниците са възнамерявали да преминат руско-украинската граница и са имали подходящи контакти от украинската страна“.

Украйна няма "нищо общо" с атаката, каза помощникът на президента Михайло Подоляк в Telegram. Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната заяви, че "терористичната атака в Москва е била планирана и умишлена провокация от руските специални служби по заповед на Путин", като се твърди, че целта е била "по-нататъшна ескалация и разширяване на войната" с Украйна.

Единият от четимата заподозрени за терористичната атака Шамсутдин Фариддун, роден през 1998 г., каза по време на разпит при задържането му, че е бил вербуван в един от чатовете на Telegram. "(Организаторите на терористичната атака) писаха в Telegram - без име, без фамилия, без нищо. Писаха ми", каза той. Мъжът призна, че е слушал ислямски проповедник в социалните мрежи и му писал мним помощник на проповедника. Обещал му пари за убийството на хора. На видеото от разпита се вижда как мъжът се тресе, докато говори за това, което е направил. По думите му той пристигнал от Турция на 4 март и получил заповед да убие всички присъстващи на концерта, за което ще получи 500 000 евро. Половината от парите веднага са били преведени по сметката му, а след това е имало тренировка. Той твърди, че не знае кой му е дал оръжието.

Междувременно Таджикистан опроверга информациите за участието на нейни граждани в терористичния акт. Тримата граждани на Таджикистан, чиито снимки бяха разпространени в каналите на Telegram след терористичната атака в района на Москва, не са замесени в извършването на престъпления в Русия, съобщиха от МВР на Таджикистан. Двама от тях са в републиката, един работи в Русия в Самара. Според ведомството Риводджидин Исломов и Махмадрасул Насриддинов „дойдоха от Руската федерация в Република Таджикистан на 26 ноември 2023 г. и се намират по местоживеене“. Ведомството публикува и техни снимки. Друг гражданин, Рустам Назаров, "в момента работи като таксиметров шофьор в Самара", уточниха от ведомството.

В същото време Русия призна за предупреждението от САЩ. Във връзка с изявлението на официалния представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън за предаването на информация за предстояща терористична атака на руската страна, източник от руското разузнаване потвърди, че „такава информация наистина е получена .” В същото време той подчерта, че „тя е имала общ характер, без конкретизация“.

Спасители ще претърсват "няколко дни" из развалините на московска концертна зала, каза губернаторът на Московска област. „Спасителите работят денонощно на мястото на трагедията... работата ще продължи поне още няколко дни“, каза Андрей Воробьов в публикация в Telegram.

Русия отмени планираната приятелска футболна среща с Парагвай, която бе насрочена за понеделник в Москва, съобщиха от местния футболен съюз.

Световни лидери осъдиха нападението в руската концертна зала. Интерпол е готов да подкрепи руските власти в разследването им на нападението срещу цивилни в "Крокус Сити хол", заяви генералният секретар на организацията Юрген Щок.

Възмущение, осъждане, състрадание и съболезнования за жертвите изразиха генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, Белият дом в лицето на говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, НАТО и ЕС, включително в лицето на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, Африканският съюз, президентите на Китай, Франция, Турция, Палестина, Сирия, Иран, Венецуела, германският канцлер, и премиерите на Италия и Индия, външните министри или МВнР на Великобритания, Израел, Испания, Швеция, Дания, Япония и Мексико.

България също остро осъди терористичните атаки и изказа съболезнования на семействата на жертвите. /БГНЕС