Путин е на посещение в Унгария

Руският президент Владимир Путин ще посети Будапеща днес и ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан.

Двамата лидери, които споделят общо пренебрежение към западните либерални ценности, поддържат и засилват своите специални отношения през годините, дори когато ЕС наложи санкции срещу Москва заради анексирането на Крим от Русия.

„След избухването на конфликта в Източна Украйна през 2014 г., Путин посети много пъти Будапеща”, каза пред Euronews експертът Дорка Такаши от „Политически капитал“.

"Всяка година има среща между Путин и Орбан, а през 2017 те се срещнаха два пъти- това е доста и е показателно, че Унгария е някак свръх – представена имайки предвид нейната регионална или европейска роля." - каза Такаши.

„Има много повече срещи между двамата [Путин и Орбан], отколкото би било разумно, като се има предвид икономическата тежест на Унгария“, добави анализаторът.

Връзките на Путин с европейските лидери отслабнаха след анексирането на Крим преди пет години и много срещи на високо ниво бяха отменени.

Взаимни ползи

'' [С посещението си в Будапеща] Путин може да демонстрира на руската общественост, че Русия не се възприема по един и същи начин във всички държави-членки на ЕС и може да покаже, че въпреки кризата от 2014 г., той все още е добре дошъл в ЕС", продължи Такаши.

В рамките на ЕС Унгария е един от най-силните защитници за отказ от санкции, наложени от блока срещу Москва.

Но специалните отношения са полезни и за унгарския премиер и положението му на световната сцена.

„За Виктор Орбан тези срещи са много полезни, за да покажат ролята на Унгария като мост между ЕС и Изтока, а именно с Русия“, каза Такаши.

Русия също има влияние що се отнася до доставките на газ и ядрената енергетика.

Енергийните проекти са на първо място

Според съобщения в унгарските медии се очаква срещата да бъде фокусирана върху договора за доставка на газ, който ще изтече през 2021 г.

Унгария разчита на Русия за по-голямата част от своя газ - зависимост, която вероятно ще се увеличи, когато руската държавна газова компания „Газпром” завърши тръбопровода Turkstream, който минава под Черно море до Турция, с разклонение, което планира да обслужва Унгария.

В момента руският газ достига до Турция по тръбопроводи, които преминават през Украйна. Договорът с Украйна приключва в края на 2019 г. и не е ясно дали преговорите за подновяването му ще успеят.

Другата точка, която вероятно ще бъде на дневен ред, е договор за модернизиране на единствената унгарска атомна електроцентрала - проект до голяма степен финансиран от руска кредитна линия. /БГНЕС