Путин: Ил-76 беше свален с "Пейтриът"

"Ил-76 в района на Билгород е бил свален от американската система "Пейтриът", заяви президентът на Русия Владимир Путин пред РИА.


Той допълни, че това е било установено от експертизата.

Руският товарен самолет Ил-76 се разби на 24 януари, като според руските власти на борда му е имало 65 украински военнопленници.

"Самолетът е бил свален, това вече е установено със сигурност, от американска система "Пейтриът". Това вече е установено от съдебномедицинската експертиза", заяви Путин.

Нямаше незабавен отговор от Киев или Вашингтон на забележките на Путин.

В предишни изявления и коментари украинските официални лица не отричаха категорично руската версия за събитията, но поставяха под въпрос дали самолетът наистина е превозвал украински военнопленници.

Путин също така заяви, че Русия "настоява" за международно разследване на свалянето на самолета, но заяви, че "няма международни организации, които да желаят" да участват.

Украинският президент Володимир Зеленски също призова за международно разследване, но заяви, че то вероятно ще бъде възпрепятствано, тъй като Русия има пълен контрол върху достъпа до мястото на катастрофата.

Системата е съставена от управляеми ракети "земя-въздух", които могат да се използват за насочване към самолети или ракети.

Съединените щати се съгласиха да изпратят ракетни системи на Украйна в края на 2022 г. след месеци на искания от страна на Киев. /БГНЕС