Путин на първо посещение в Беларус от три години

Президентът на Русия Владимир Путин ще замине днес на еднодневно работно посещение в Минск, за да проведе разговори с Александър Лукашенко.

Двамата лидери поддържат редовни контакти, включително на четири очи и по телефона. През последните три години всичките им пълноценни двустранни разговори се състояха в Русия. Президентите са общували и на срещи на високо равнище в други държави, но предимно за кратко или на общи многостранни срещи.

Путин ще дойде в Беларус за първи път от юни 2019 г. насам. По време на предишната си визита руският държавен глава присъства на състезанията по бокс и гимнастика в рамките на вторите Европейски игри, срещна се с президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и разговаря със спортисти.

Според пресслужбата на Кремъл по време на разговорите в Минск ще бъдат обсъдени ключови въпроси за по-нататъшното развитие на руско-беларуските отношения на стратегическо партньорство и съюз с акцент върху интеграционното взаимодействие в рамките на Съюзната държава, както и актуални въпроси от международния и регионалния дневен ред.

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков съобщи, че разговорът ще засегне "цялата палитра на двустранните отношения", включително търговското и икономическото сътрудничество. Според информация от Минск темите включват изпълнението на съюзнически програми и "съвместни проекти за сътрудничество с акцент върху заместването на вноса. На дневен ред е и сътрудничеството в енергийния сектор.

Няколко дни по-рано президентът на Беларус проведе среща, посветена на беларуско-руското сътрудничество. По време на нея Лукашенко изтъкна, че икономическите въпроси ще заемат централно място в преговорите с руския му колега. Според него разговорите ще се съсредоточат и върху военната и политическата ситуация около двете държави, въпросите на отбранителната индустрия, сигурността и отбранителните способности", предаде ТАСС./БГНЕС

Москва / Русия