Путин: Наближава краят на доминацията на долара

В предварително записано обръщение към участниците в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, руският президент Владимир Путин подчерта ангажимента на групата да насърчава световен ред, който да отговаря на мечтите и надеждите на огромното световно население, предаде АФП.


По думите на руския президент краят е доминацията на долара в рамките на световната икономика е "необратим процес".

"Това се случва в момент, когато публичните и частните дългове се увеличават, а нестабилността на финансовите, енергийните и други пазари се засилва", отбеляза той.

Страните от БРИКС, съставени от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представляват общо над 40% от световното население. Тъй като срещата на върха подготвя почвата за обсъждане на потенциални нови членове, президентът Путин се съсредоточи върху основните принципи, които ръководят съюза, като подчерта равенството, партньорството, зачитането на взаимните интереси и перспективната стратегическа траектория.

Путин потвърди ангажимента на групата да формира световен ред, който "отговаря на стремежите на разнообразното и огромно световно мнозинство". Руският президент акцентира върху принципи като "равенство, партньорство и взаимно уважение, които обобщават колективната мисия на държавите от БРИКС".

Тъй като дискусиите за разширяване продължават и се появяват нови предизвикателства, способността на алианса да изкове сплотено и справедливо бъдеще за своите страни членки и извън тях ще бъде внимателно наблюдавана. "Феноменът БРИКС е доказателство за потенциала на многостранното сътрудничество при решаването на глобални проблеми и насърчаването на споделения просперитет", отбеляза Путин.

"Сътрудничим си въз основа на принципите на равнопоставеност, взаимна подкрепа и зачитане на интересите на другия и това е същността на перспективния стратегически курс на нашата група, курс, който съответства на стремежите на по-голямата част от световната общност, т.нар. глобално мнозинство", заяви Путин.

По думите му Русия остава надежден доставчик на храни за Африка, но наложените на страната санкции не позволяват тези доставки да се осъществяват безпроблемно и да се извършват необходимите банкови плащания.

Руският президент повтори, че Москва е готова да доставя безплатно зърно на Африка и заяви, че страната е близо до приключване на преговорите по този въпрос. /БГНЕС