Путин: Първата тръба на „Северен поток-2“ е успешно завършена

Руският президент Владимир Путин обяви, че първата тръба на газопровода "Северен поток-2" е успешно завършена днес, предаде ТАСС.

"Радвам се да съобщя, че днес, преди два часа и половина, полагането на първата тръба на газопровода "Северен поток-2" беше успешно завършено, работата по втората продължава. Работата по веригата, включително морската част, е завършена", каза Путин на пленарната среща на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"Тръбата от немска страна е свързана с руската. Трябва да ги вдигнем и заварим, това е всичко. Но самото полагане е завършено", добави Путин.

Участниците в пленарната сесия приветстваха тази новина с аплодисменти, съобщава ТАСС.

„Северен поток-2“, точно както “Северен поток-1“, ще обслужва европейската енергийна сигурност и надеждно ще снабдява европейските потребители като цяло. Ще добавя, че този проект е икономически високоефективен и напълно отговаря на най-строгите екологични стандарти и технически изисквания", каза президентът на Русия.

Путин заяви, че Русия е готова в бъдеще да реализира проекти като „Северен поток-2„ с други държави.

"Готови сме в бъдеще да реализираме подобни високотехнологични проекти с нашите европейски и други партньори. Надяваме се, че логиката на взаимна изгода и полза неизбежно ще надделее над всякакви изкуствени бариери в настоящата политическа среда", каза президентът.

Според държавния глава именно многостранните проекти могат да се превърнат в съществен фактор за съживяването и развитието на световната икономика.

„Очевидно е, че сега, на етапа на възстановяване от кризата, е важно не само да навлезем в устойчива траектория на качествен растеж, но и да използваме възникващите възможности, за да развием ефективно нашите конкурентни предимства, научен и технологичен потенциал. Благодарни сме на всички наши партньори за съвместната работа, която продължава на фона на пандемията и на фона на трудната ситуация в международните отношения“, добави Путин. /БГНЕС, ТАСС

Санкт Петербург / Русия