Путин планира да посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин планира да посети Китай през май, докато двете страни укрепват връзките си в условията на натиск от страна на Запада.


"Планирано е посещение през май", каза Путин на бизнес форум в Москва, без да предостави повече подробности.

Това ще бъде първото чуждестранно посещение на Путин, който е обект на заповед за арест от Международния наказателен съд от март 2023 г. за "депортиране" на украински деца, след преизбирането му през март.

Ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров направи официално посещение в Китай в началото на април, по време на което китайският лидер Си Дзинпин обеща да засили сътрудничеството с Москва, за голямо неудоволствие на Запада, който от месеци се опитва да окаже натиск върху Пекин.

През последните години Пекин и Москва засилиха икономическото, дипломатическото и военното си сътрудничество, а "стратегическото им партньорство" се затвърди след офанзивата в Украйна, започнала в края на февруари 2022 г.

По време на посещението на Лавров Си Дзинпин също така призова Пекин и Москва да "обединят страните от "Глобалния юг", който включва южноамериканските и африканските държави, и да "насърчат реформата на системата за глобално управление", като и двете страни осъждат хегемонията на Запада.

Съединените щати и други западни държави редовно предупреждават Китай да не подпомага косвено руските военни усилия и го призовават да използва влиянието си върху Русия, за да прекрати конфликта в Украйна. /БГНЕС