Путин подведен, но с висок рейтинг, рубли или евро за газа, мирът е по-важен от диамантите

Путин подведен, но с висок рейтинг, рубли или евро за газа, мирът е по-важен от диамантите - последните събития от войната в Украйна, обобщава международният екип на БГНЕС.

- Автобуси по маршрут до Мариупол

Правителството на Украйна изпраща 45 автобуса за евакуация на цивилни от обсадения град Мариупол, където Русия обяви локално прекратяване на огъня след глобален протест за страданията на цивилни, хванати в капан от един месец безмилостен обстрел. Първият конвой пристига в окупираното от Русия пристанище Бердянск, център на операцията по евакуация на цивилни в контролирания от Украйна град Запорожие.

- САЩ, Великобритания: Путин е подведен за Украйна

Британското разузнаване казва, че съветниците на руския президент Владимир Путин се страхуват да му кажат истината за неговата "провалена" и "масово погрешна" инвазия в Украйна. Американски служители казват, че Путин се чувства "подведен" от армията си относно напредъка на войната и въздействието на санкциите и недоверието му във военното ръководство причинява "постоянно напрежение".

- Украйна се готви за битка на изток

Президентът Владимир Зеленски каза, че украинските сили са подготвени за ескалация на боевете на изток и ще се борят за всеки метър земя след изявлението на Русия, че ще намали операциите си в северната част на Украйна, за да се съсредоточи върху Донбас.

- Рейтингът на Путин се покачва

Рейтингът на Путин се повиши от началото на военните действия в Украйна, твърди руският независим институт за проучване на Левада център, като повече от 80 процента от руснаците казват, че подкрепят действията му. Първото допитване, проведено от центъра от началото на конфликта, показва, че 83 процента от руснаците подкрепят своя лидер, спрямо 71 процента в началото на февруари.

- Плащане за газ в рубли

Руският президент Владимир Путин каза, че "неприятелските" страни, включително всички членки на ЕС, трябва да създадат рублеви сметки, за да плащат за доставките на газ от април. Германският канцлер Олаф Шолц настоява плащанията да продължат в евро или долари. Франция казва, че Париж и Берлин се готвят за намаляване на доставките на руски газ.

- Възможна среща на външните министри е обсъдена

Турция твърди, че външните министри на Русия и Украйна могат да се срещнат "в рамките на около седмица-две", за да ускорят преговорите за прекратяване на 5-седмичния конфликт. Русия и Украйна съобщиха за напредък по време на преговорите в Истанбул във вторник, особено по искането на Русия за неутралност на Украйна, но по-късно омаловажиха надеждите за пробив.

- Русия напуска Чернобил

Руските сили са започнали да се изтеглят от несъществуващата АЕЦ в Чернобил и да се придвижват към Беларус, каза служител на отбраната на САЩ, като украинската ядрена агенция потвърждава развитието. Войските превзеха контрола над Чернобилската площадка - където все още се съхраняват радиоактивни отпадъци - на 24 февруари, първия ден от инвазията.

- Мирът е по-важен от диамантите и газа

Украинският президент Владимир Зеленски каза пред белгийския парламент, че постигането на траен мир в Украйна е по-ценно от руския газ или диамантите. „Мирът е по-ценен от диамантите, от руските кораби в пристанищата, от петрола и газа – така че ни помогнете“, каза той, намеквайки за историческия пазар на диаманти в белгийския пристанищен град Антверпен. /БГНЕС, АФП