Путин покани в Москва външните министри на Армения и Азербайджан

Руският президент Владимир Путин покани външните министри на Армения и Азербайджан в Москва за да започнат мирни преговори днес.

"Външните министри на Азербайджан и Армения са поканени в Москва на 9 октомври", заяви Путин в изявление, публикувано от Кремъл. От Кремъл съобщиха, че късно снощих руският президент е провел поредица от телефонни разговори с лидерите на Армения и Азербайджан.

"След поредица от телефонни разговори с президента на Азербайджанската република Алиев и министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян, президентът на Руската федерация призовава за прекратяване на военните действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах по хуманитарни причини - да се разменят телата на мъртвите и затворниците", се казва съобщение на пресслусжбата на Кремъл.

Отношенията между двете бивши съветски републики са напрегнати от 1991 г., когато арменските военни окупират Нагорни Карабах.

На 27 септември избухнаха нови сблъсъци, но международните призиви за спиране на боевете останаха без отговор.

Ситуацията се усложнява от факта, че Баку се подкрепя активно от Турция (член на НАТО).

Ръководителите на Русия, САЩ и Франция - съпредседателите на Минската група на ОССЕ по Нагорни Карабах - призоваха воюващите в момента страни да спрат сблъсъците и да започнат преговори без предварителни условия. Лидерите на трите световни сили осъдиха ескалацията на конфликта и изразиха съболезнования на близките на жертвите./БГНЕС