Путин предупреди учениците да не се доверяват на информационните боклуци

20-годишната кампания на САЩ в Афганистан завърши "само с трагедии, само със загуби", заяви руският президент Владимир Путин, предаде АФП.

Руският лидер има опит в критикуването на западните страни за опитите да наложат своите ценности на незападните нации. Москва редовно критикува политиката на САЩ в Афганистан, който сега е под контрола на талибаните, които превзеха страната този месец преди изтеглянето на САЩ на 31 август.

Путин заяви в сряда, че американската армия се е опитвала да "вкоренява своите норми" в опустошения от войната Афганистан в продължение на две десетилетия, което той характеризира като безполезно учение.

"Резултатът е само трагедии, само загуби за тези, които са го сториха - за САЩ - и още повече за хората, които живеят на афганистанска територия", каза той. "Невъзможно е да се налага нещо отвън", каза той.

Путин каза това на среща с тийнейджъри в град Владивосток по повод началото на учебната година.

Миналата седмица Путин заяви, че Русия няма да се меси в Афганистан и че Москва се е поучила от съветската окупация на страната. Той също изрази недоволство от опитите на западните страни да настанят афганистански бежанци в съюзническите на Москва централноазиатски държави.

Москва е предпазливо оптимистично настроена за новото ръководство в Кабул, заявявайки, че няма да се меси във вътрешните работи на Афганистан.

Президентът също така предупреди учениците да не се доверяват на информационните боклуци.

„Разбира се, в съвременния свят има много т. нар. информационни ресурси: Интернет, Рунет - там какво ли няма, влезеш ли там привидно можеш да научиш всичко - от звездите до центъра на Земята, от пирона до диаманта “, каза държавният глава на срещата с ученици във Всеруския детски център„ Океан “по случай Деня на знанието.

"Но има проблем. И проблемът се крие в качеството на тази информация. Има много информационни боклуци, които много често се представят като крайна истина", каза Путин.

Според него на такава информация „не може да се вярва, защото това не е мнението на действителни, истински експерти, а често на хора, които се правят на такива“./БГНЕС