Путин: Пригожин допусна грешки, но постигна резултат

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнованията си във връзка със самолетната катастрофа, при която загина шефът на частната наемна армия "Вагнер" Евгений Пригожин, и го определи като човек, който е допускал грешки, но е "постигнал резултати".


В момента се провежда разследване на причините за катастрофата в сряда, която се случи точно два месеца след краткотрайния бунт на „Вагнер“ срещу военното ръководство на Москва.

"Преди всичко искам да изразя думи на искрени съболезнования на семействата на всички жертви", заяви Путин в телевизионно предаване, като нарече инцидента "трагедия".

"Познавах Пригожин много отдавна, от началото на 90-те години. Той беше човек със сложна съдба и в живота си допусна сериозни грешки, но постигна правилни резултати", добави Путин.

Той спомена работата на Пригожин в Африка - там, където Пригожин твърдеше, че е бил по-рано през седмицата и където групировката "Вагнер" поддържа значително военно присъствие.

"Доколкото знам, той се е върнал от Африка вчера и се е срещнал с някои официални лица там", каза Путин.

Той заяви, че разследването на катастрофата "ще отнеме известно време".

"То ще бъде проведено в пълен обем и ще бъде доведено до край. В това няма никакво съмнение", каза Путин, като показа кадри от среща с назначения от Русия ръководител на Донецка област Денис Пушилин.

Обстоятелствата около катастрофата, при която загинаха някои от близкото обкръжение на Пригожин, предизвикаха спекулации за възможно убийство.

Путин заклейми Пригожин като "предател", след като „Вагнер“ започна бунта си през юни, което се считаше за най-голямото предизвикателство към управлението на Путин, откакто той дойде на власт.

Сред загиналите в катастрофата е и Дмитрий Уткин, фигура в сянка, ръководил операциите на "Вагнер" и за когото се твърди, че е служил в руското военно разузнаване.

Путин заяви, че членовете на "Вагнер", които са загинали в катастрофата, са имали "значителен принос" за настъплението на Москва в Украйна и са имали "обща кауза".

"Ние помним това, знаем го и няма да го забравим", каза Путин. /БГНЕС