Путин, Раиси и Ердоган обсъдиха борбата с тероризма и Сирия

Русия, Турция и Иран обещаха да продължат сътрудничеството си за "ликвидиране на терористите" в Сирия в тристранно изявление след срещата на президентите на трите страни в Техеран.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган изтъкна решимостта на Турция да прочисти терористичните групировки, като YPG/PKK, от Сирия, тъй като терористите представляват най-голямата заплаха за мира в Сирия и региона.

Говорейки на тристранна среща на върха с иранския си колега Ебрахим Раиси и руския си колега Владимир Путин, Ердоган заяви, че Анкара очаква от партньорите си от Астана да подкрепят искрено усилията ѝ за установяване на мир и стабилност в Северна Сирия.

"Ако сега в Идлиб има мир, то това е благодарение на процеса от Астана", каза той.

От своя страна Раиси заяви, че съдбата на Сирия трябва да бъде решена от нейния народ, без външна намеса.

"Техеран подкрепя политическо решение на сирийската криза", добави той.

Трите държави "потвърдиха решимостта си да продължат текущото си сътрудничество с цел окончателно елиминиране на терористични лица, групи, предприятия и образувания, като същевременно се гарантира защитата на цивилното население и гражданската инфраструктура в съответствие с международното хуманитарно право", се казва в съвместното изявление.

Тримата лидери обсъдиха положението в Северна Сирия, подчертаха, че постоянна сигурност и стабилност в този регион могат да бъдат постигнати само въз основа на запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната, и се договориха да координират усилията си в тази насока, се посочва в изявлението.

Те "изразиха несъгласието си с незаконното изземване и прехвърляне на приходите от петрол, които би трябвало да принадлежат на Сирия", се допълва в изявлението.

Страните обещаха също така да засилят тристранното си икономическо и политическо сътрудничество и се договориха още следващата среща на участниците в процеса от Астана да се проведе в Русия.

От друга страна, Турция, Русия и Иран осъдиха израелските военни нападения в Сирия и заявиха, че нападенията се считат за "нарушаване на международното право, международното хуманитарно право, суверенитета и териториалната цялост на Сирия", като същевременно определиха нападенията като "дестабилизиращи" региона./БГНЕС

Техеран / Иран