Путин: Русия може отново да се откаже от сделката за зърно

Руският президент Владимир Путин заплаши, че отново ще се откаже от сделката за зърното в Украйна, ако Киев наруши гаранциите за сигурност на Москва.

"Русия си запазва правото да напусне тези споразумения, ако тези гаранции от страна на Украйна бъдат нарушени", заяви Путин.

Путин добави, че дори Москва да се оттегли отново, тя "няма да се намесва" в доставките на зърно от Украйна за Турция, предаде АФП.

Като причини за позицията на Москва той изтъкна неутралитета на Турция, "възможностите на зърнопреработвателната промишленост на турската република" и посредническите усилия на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Путин разговаря с Ердоган, преди Русия да обяви, че отново влиза в сделката.

Руският президент заяви, че дори Русия да се оттегли отново от сделката, тя ще продължи да "доставя безплатно цялото количество (зърно), което досега е било доставяно от територията на Украйна на най-бедните страни".

БГНЕС припомня, че по-рано Русия възобнови участието си в сделката, постигната с посредничеството на ООН. Москва е получила писмени гаранции за сигурност от страна на Украйна относно демилитаризирането на морския коридор. /БГНЕС