Путин: Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус

Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседна и съюзна Беларус, заяви президентът Владимир Путин, предаде АФП.

"Тук също няма нищо необичайно: Съединените щати правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат своите тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзници", каза Путин.

Путин заяви, че е разговарял с беларуския лидер Александър Лукашенко и е казал, че "сме се договорили да направим същото".

Той също така заплаши, че ще разположи боеприпаси с обеднен уран в Украйна, ако Киев получи такива боеприпаси от Запада, след като британски служител предложи Лондон да ги достави на Украйна.

"Русия, разбира се, разполага с това, което ѝ е необходимо, за да отговори. Без да преувеличаваме, ние разполагаме със стотици хиляди такива снаряди. Все още не сме ги използвали", заяви Путин.

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) предупреди, че ядрените заплахи създават опасно чувство на несигурност около евентуалната им употреба.

Колкото по-дълго продължава войната на Русия срещу Украйна, толкова по-голям е рискът от ядрен удар, предупреди ICAN миналия месец преди първата годишнина от офанзивата.

Миналия месец Путин обяви, че Москва ще преустанови участието си в „New START”, последния останал договор за контрол на въоръженията между двете основни ядрени сили в света - Русия и САЩ.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заклейми Русия за спирането на договора за ограничаване на ядрените оръжия със САЩ и заяви, че това бележи края на европейската архитектура за контрол на въоръженията след Студената война.

Твърдения за "мръсна бомба"

Преди това Путин заяви на среща в Кремъл, че "такава заплаха се увеличава" при използването на ядрени оръжия, но беше уклончив по отношение на политиката на Русия.

Представители на САЩ изразиха опасения, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако се почувства объркана на бойното поле.

Русия вече е говорила за предполагаеми украински опити за взривяване на "мръсна бомба", което предизвика категорични опровержения от страна на Украйна и остри упреци от страна на Съединените щати.

При неотдавнашния преглед на позициите на САЩ, извършен от президента Джо Байдън, се стигна само до заключението, че ядрените оръжия трябва да се използват само при "екстремни обстоятелства".

БГНЕС припомня, че през 2018 г. руските държавни медии съобщиха, че в модернизираният танк Т-80БВМ са усъвършенствани стабилизаторът на въоръжението и механизмът за зареждане на боеприпаси 3БМ59 "Свинец-1" и 3БМ60 "Свинец-2".

Бронебойният подкалибрен снаряд "Свинец-1" е с ядро от волфрамов карбид, а "Свинец-2" е с ядро от „уранова сплав“.

През същата година военния експерт Виктор Мураховски потвърждава пред ТАСС, че един от тези снаряди има сърцевина с обеднен уран.

"Има сплав от обеднен уран и волфрам", казва Мураховски и добавя, че тя е известна в откритите източници като Материал-В.

Мураховски заявява, че използването на снаряди с обеднен уран не нарушава никакви международни споразумения. Такива боеприпаси, уточни той, в руската армия се съхраняват извън арсеналите на формированията и спадат към категорията на специалните запаси.

Твърденията на руските държавни медии преди години, че употребата на снаряди с обеднен уран не нарушава никакви международни споразумения, противоречи с критиките на руските официални лица, че подобни доставки за Украйна ще доведе до ескалация.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че доставката на боеприпаси с обеднен уран за Украйна ще бъде стъпка към по-нататъшна ескалация на конфликта.

Министърът на отбраната на Великобритания пък заяви, че Русия "умишлено се опитва да дезинформира", тъй като обедненият уран "е стандартен компонент" за снаряди и няма нищо общо с ядрените оръжия. Коментарът на министерството дойде, след като Путин предупреди Обединеното кралство да не доставя боеприпасите.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби нарече оплакванията на Москва "изопачен" аргумент.

Боеприпасите, които повишават способността за преодоляване на защитните механизми на танковете, "не са радиоактивни" и "никъде не са близо до това да навлязат" в сферата на ядреното оръжие - каза Кирби.

"Това е обикновен вид боеприпас, който се използва най-вече заради възможностите му за пробиване на броня. Така че отново, ако Русия е особено загрижена за благосъстоянието на своите танкове и танкисти... те биха могли просто да ги върнат обратно през границата", каза той.

"Мисля, че това, което наистина се случва тук, е, че Русия просто не иска Украйна да продължи да взривява танковете ѝ." /БГНЕС