Путин: Русия създаде 520 000 нови работни места в отбранителния сектор

Русия създаде повече от половин милион нови работни места в своя отбранителен сектор, за да отговори на нарастващото търсене на бойното поле, каза президентът Владимир Путин, предаде АФП.


Кремъл хвърли огромни ресурси за пълномащабното си нападение срещу Украйна, като секторът на отбраната е отговорен за голяма част от растежа на засегнатата от санкции икономика.

„Само през последната година и половина в отбраната бяха създадени 520 000 нови работни места“, каза Путин на политически форум с работници в западния град Тула.

„За да имаме успех на бойното поле днес, е необходимо да реагираме бързо и адекватно на случващото се там“, заяви руският държавен глава.

„Така че който направи всичко по-бързо, печели“, допълни той.

След месеци на битка, която не успя да доведе до големи териториални придобивки нито за Русия, нито за Украйна, Москва хвърля повече жива сила в конфликта и увеличава производството на оръжия.

Миналата година Москва разкри планове за масивно увеличение от 68% на разходите за военните - повече от разходите за образование, опазване на околната среда и разходи за здравеопазване взети заедно.

Увеличението на разходите подхрани търсенето в руската икономика, отвличайки работниците от цивилните индустрии, които изпитват глад за работна ръка, и повишава инфлацията.

Безработицата падна до рекордно ниско ниво и няколко сектора извън отбраната съобщиха за хроничен недостиг на работници, откакто Русия започна военната си кампания срещу Украйна преди почти две години. /БГНЕС