Путин: Съветският народ смаза нацизма

Президентът на Русия призова да се помни, че именно върху съветския народ паднала основната тежест в борбата срещу нацизма.

Владимир Путин смята, че бъдещето на света не може да се представи, ако Червената армия не го беше защитила. "Невъзможно е да си представим какво би се случило със света, ако Червената армия не го беше защитила", заяви държавният глава на парада на победата. "Нейните войници [на Червената армия] не се нуждаеха от война, нито от други страни, нито от слава, нито от чест. Те се стремяха да довършат врага, да спечелят и да се върнат у дома. И платиха незаменима цена за свободата на Европа", подчерта Путин. "Винаги ще помним, че съветският народ смаза нацизма", каза президентът. Той обърна внимание на факта, че това са „милиони хора от различни националности от всички републики на Съветския съюз“. "Отпред и отзад, в партизански отряди и в нелегалност - те се биеха и работеха според законите за храброст и единство, защитавайки земята си ", заяви руският лидер. "Те освободиха европейските държави от нашествениците, сложиха край на ужасната трагедия на Холокоста, спасиха германския народ от нацизма, от неговата смъртоносна идеология", изброи той. Путин припомни: ”През 1945 г. над 80% от въоръжените сили на Германия и нейните сателити бяха концентрирани срещу СССР, но тази безмилостна армада се оказа безсилна преди единството на съветските граждани. Нашият народ успя да преодолее ужасното, тоталното зло“. Президентът каза още, че Русия е отворена за диалог и сътрудничество за създаване на обща система за сигурност. Според него само заедно държавите могат да защитят света „от нови опасни заплахи“.

Русия никога няма да забрави приноса на съюзниците на СССР в антихитлеристката коалиция и всички борци срещу нацизма, заяви руският президент. Победата във Великата отечествена война през 1945 г. определи бъдещето на планетата за десетилетия напред, заяви руският президент. "Поздравявам ви със 75-годишнината от Победата във Втората световна война", каза Путин, обръщайки се към участниците в парада. "Победата, която определи бъдещето на планетата за десетилетия напред и завинаги остана в историята като най-грандиозна по своя мащаб, значимост и духовна, морална висота.” "Днес прекланяме глава пред благословената памет на всички, които не се върнаха от войната. Оплакваме ветераните, които вече са ни напуснали", добави Путин. Руският президент завърши речта си със: "Слава на поколението, победило нацизма! Слава на героите от Втората световна война! Ура!". /БГНЕС и ТАСС