Путин вади от музеите остарели танкове Т-62, за да ги използва във войната

Владимир Путин отчаяно изпразва руските музеи от остарелите танкове, за да ги използва за своите буксуващи военни усилия, които скоро ще се изправят срещу модерните западни военни машини на бойното поле.

Във видеоклип, който се появи в Русия, се вижда как остарелите Т-62 от съветската епоха се "модернизират" в денонощен завод в Чита, Сибир. Някои от танковете, които се обновяват в 103-и завод, вероятно са на 60 години, от времето, когато Никита Хрушчов и Леонид Брежнев управляваха СССР, пише "Дейли мейл".

Русия спря производството на Т-62 преди 12 години, но може би все още има до 2500 броя от тях, които се съхраняват в складове и музеи.

Но генерал-лейтенант Андрей Гурулев, 55-годишен, виден представител на държавната телевизия, пропагандатор на Путин и депутат, заяви, че в преместването на танковете има метод.

По време на посещение в завода той заяви: "Танковете, които са на повече от 50 години, се превръщат в модерни, нормални машини, способни да изпълняват задачи и да отговарят на съвременните предизвикателства на фронта. Един танков батальон вече е изпратен на фронта“.

Той се похвали: "Тези танкове Т-62 са напълно модернизирани .Те имат нови двигатели, комуникационни системи, системи за управление, термовизионни камери, динамична активна защита, която е инсталирана в остарелите танкови корпуси“.

Гурулев заяви, че премоделираните бойни машини са „не по-лоши от съвременните“.

За да бъдат мотивирани, работниците в завода са получили повишено заплащане.

Танковете са създадени за първи път през 1961 г., като доразвиват серията Т-55, и стават стандартен танк в съветския арсенал, като остават в резерв в много страни от бившия СССР и във фронтова употреба за други държави. Общо са създадени над 22 700 Т-62, а през 1973 г. са заменени от Т-72, който и до днес се използва широко в Русия и Украйна.

Русия, както и Украйна, разчитат в голяма степен на танковете Т-72 от съветската епоха в Украйна, които са унищожени в хиляди бройки за повече от година бойни действия.

Русия е разположила в Украйна и около 1000 броя от своя модерен танк Т-90. Предполага се, че Т-90 е един от най-добрите танкове в света и има модернизирана броня и системи за противоракетна защита - в сравнение с Т-72 - които на теория го правят по-труден за унищожаване.

Въпреки това, откакто Русия нахлу в Украйна, безброй руски танкове Т-90М бяха унищожени от ракетни установки и западни противотанкови управляеми ракети Javelin.

Около 50 амфибийни бойни машини на пехотата БМП-2 също са преоборудвани за целите на войната. Те датират от 80-те години на миналия век.

Западът изпраща танкове Leopard 2, произведени в Германия, Challenger 2 от Великобритания и танкове M1 Abrams от САЩ.

След украинския напредък през втората половина на 2022 г., през последните три месеца Киев се е съсредоточил върху отбраната. Междувременно Москва започна настъпателна кампания, използвайки мобилизирани резервисти и осъдени, наети от затвора като наемници - насочена към град Бахмут.

Широко разпространено е мнението, че Киев планира собствено контранастъпление по-късно през пролетта, когато калната земя изсъхне и когато пристигнат стотиците западни бронирани машини и бойните танкове Challenger и Leopard. Танковете ще окажат голямо въздействие, заяви Леонид Хода, командир на 1-ва украинска танкова бригада, която се сражава в Донбас, състоящ се от Донецка и Луганска област. /БГНЕС