Путин: Взривяването на Керченския мост е украински терористичен акт

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че е организирала мощния взрив, който повреди моста, свързващ Русия и Крим, и определи експлозията като "терористичен акт", предаде Ройтерс.

"Няма никакво съмнение. Това е терористичен акт, целящ да унищожи изключително важна гражданска инфраструктура", заяви Путин във видеоклип в канала Telegram на Кремъл.

"Това е измислено, извършено и поръчано от украинските специални служби", каза Путин. Той се срещна с Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет в Русия, който представи резултатите от разследването на съботната експлозия и пожара на моста.

Взривът на моста над Керченския проток, който е ключов маршрут за снабдяване на силите на Москва в Южна Украйна, предизвика одобрителната реакция на украински официални лица в събота, но не и поемане на отговорност.

Мостът е и основна артерия към пристанището в Севастопол, където е базиран руският черноморски флот.

Пораженията по моста, който беше внушителен символ на руското анексиране на Кримския полуостров, съвпадат с пораженията на бойното поле за Русия и могат допълнително да помрачат уверенията на Кремъл, че войната на Москва "върви по план".

Железопътните услуги и частичното движение по пътищата бяха възобновени ден след взрива. Снимки показват, че половината от участъка от пътното платно на моста е взривен, а другата половина е все в експлоатация.

Русия завзе Крим от Украйна през 2014 г., а 19-километровият мост, свързващ региона с транспортната ѝ мрежа, беше открит с шумни тържества четири години по-късно от Путин.

Руският вицепремиер Марат Хуснулин заяви, че от днес реските водолази ще започнат работа по проучване на щетите по Кримския мост, като до края на деня се очаква да приключи по-подробно проучване над водолинията, съобщиха местните информационни агенции.

Руското министерство на транспорта съобщи, че товарните влакове и пътническите влакове на дълги разстояния по моста се движат по разписание днес. Ограниченото движение по пътищата беше възобновено в събота около 10 часа след взрива./БГНЕС

Москва / Русия