Путин за Донбас, Навални, властта и борбата с Covid-19

На среща с редактори на руските медии президентът Владимир Путин говори за съдбата на Донбас, коментира забранените протести, изрази увереност, че Русия се намира „на пътя на развитието“ и оцени напредъка в борбата срещу пандемията от коронавирус. РИА Новости разказва в детайли за изявленията на държавния глава.

За Донбас

Както отбеляза Путин, когато се решава съдбата на Донбас, трябва да се мисли за последиците.

"Вие разбирате, пред очите ми има хора, които са били ранени и осакатени, особено деца, в Донбас. Но на нашите и вашите – казвам на нашите и вашите, защото вие сте четвъртата власт- на нашите и вашите плещи лежи огромна отговорност за Русия като цяло “, каза президентът на срещата, кадри от която бяха показани в телевизионния канал„ Русия 24 “.

В същото време Путин увери, че Русия няма да изостави Донбас „независимо как“.

За неразрешените протестни акции

Противниците на Русия се възползваха от ситуацията на натрупано раздразнение и недоволство у хората и точно в този момент те използваха Алексей Навални за своите интереси, каза държавният глава.

Той отбеляза, че противниците на Русия отдавна използват амбициозни и жадни за власт хора за свои цели. "От незапомнени времена това винаги е било така, от царски времена, до съвременната ни история, или в по-отдалечена, по време на подготовката и воденето на Първата световна война," каза Путин.

Според президента той не вижда нищо ново в тази ситуация. "Има много амбиции, много енергия, желание да спечелите повече пари, да пробиете до властта ... И всичко това просто се използва по най-активния начин", каза той.

Говорейки за незаконните протести, Путин отбеляза, че ситуацията с Навални "се използва точно сега, точно когато хората във всички страни по света, включително нашата, се уморяват, натрупват раздразнение и възниква недоволство, включително от условията, в които живеят, нивото на доходите им“.

Президентът призна, че сега „животът е станал по-лош за човека... Кой е виновен? Ръководителите. Е, това е съдбата на ръководителите, нищо не можете да направите за това ... И, разбира се, те се опитват да използват това в Европа и в други страни и в самите Щати. Опозиционните сили се възползват от тази ситуация. И у нас се опитаха да се възползват от това. И се възползваха! Е , разбира се! Това е целта!“, добави държавният глава.

Как трябва да работи властта

Според Путин в страната има много проблеми, натрупва се раздразнение, но не трябва да се опитваме да „го залеем“ с пари, а да бъдем търпеливи и да работим ритмично. Путин подчерта, че е необходимо да се действа „не епизодично, а изхождайки от здравия разум и икономическата целесъобразност“.

"Не случайно сме разработили цяла система от съвременни начини за развитие на различни сектори от икономиката и социалната сфера и жизнени пространства, в които живеем, включително градове - големи и малки. Постепенно, постепенно, ще направим всичко. Ще направим това в рамките на националните проекти ", каза президентът.

Според Путин Русия все още не е достигнала своя връх и е „в хода на развитието“.

Както отбеляза президентът, „всяка нация, както и всеки човек, има своя съдба“. "Вярвам в страстта, в теорията за страстта. Това всъщност е, както в природата, обществото - има развитие, връх, затихване. Русия не е достигнала своя връх. Ние сме в хода, в хода на развитието ", каза той, припомняйки, че страната е преминала през тежки изпитания през 90-те години и началото на 2000-те.

Според Путин „ядрото на бъдещето на Русия“ е „чувство за патриотизъм, любов към Родината, Отечеството.“.

Президентът изрази увереност, че руснаците са доста млада нация. "Имаме безкраен генетичен код. Той се основава на смесването на кръвта, да го кажем по-просто, по народному", добави Путин.

Относно ограничаването на Русия и риска от спиране на чуждестранни интернет ресурси

Постиженията на Русия в различни области дразнят други страни, откъдето идва и политиката за ограничаване, каза Путин.

"Имаме много постижения. Това вече започва да дразни. Оттук и политиката на ограничаване. В това число и в икономиката. Точно когато се изправихме на крака и стабилизирахме ситуацията в Кавказ, започнаха да обръщат все повече внимание на това “, каза той държавният глава.

Политиката на ограничаване, според президента, започва да се провежда веднага след като Русия започва да "стъпва на крака". "Тогава, малко по малко, с малки стъпки, все повече и повече. И колкото по-силни станахме, толкова по-силно се провежда тази политика на ограничаване", добави той.

Президентът не изключи спирането на чуждестранни интернет услуги в случай на враждебни действия срещу Русия.

Той отбеляза, че Русия има например „Яндекс“ и други инструменти, „Сбербанк“ се развива „много добре“ и в някои области на своята „облачна“ дейност вече изпреварва чуждестранните услуги.

Той подчерта, че Русия ще реагира на всякакви "неприкрити" атаки отвън. „Надявам се, че и те ще разберат това, тъй като губят монопола си на пазара“, добави държавният глава.

За успеха в борбата срещу Ковид-19

Предположението, че Русия няма да може да направи нищо по отношение на пандемията от коронавируса, "изхождаше от факта, че сме безполезни и няма начин да се справим", но Русия се справи по-добре от другите страни, каза Путин.

Той посочи, че най-обективният показател - броят на случаите на сто хиляди от населението. "Имаме 12 души, все още там има 45. Започнахме да произвеждаме лични предпазни средства с 20 пъти повече, отколкото в началото на епидемията. Мобилизирането на цялата система на здравеопазването, мобилизирането на индустрията е просто несравнимо по-висока, отколкото в европейските страни и Щатите. Там е просто такъв колапс, " каза държавният глава.

В същото време той отбеляза, че в Русия в областта на здравеопазването "също има достатъчно проблеми". „Знам за тези проблеми, знам как хората лежаха в болниците в коридорите“, добави президентът.

Относно износа на ресурси

Предложенията за продажба на зърно или петрол в страната на световни цени са неоправдани, когато цените растат, износителите не търпят загуби, говорим за изгубена свръхпечалба, каза Владимир Путин.

Държавният глава разкритикува и субсидирането на износа на зърно на фона на нарастващите световни цени.

В същото време държавният глава отбеляза, че Русия е направила очевиден пробив в селскостопанския сектор, включително благодарение на подкрепата на държавата, която те продължават да предоставят дори на фона на изявления, че „всичко това е напразно“ и ще отиде „в черна дупка“.

"Гордеем се с фермерите, те постигнаха изключителни резултати. На първо място, благодарение на тяхната работа - хората, които работят в полетата, фермите и преработвателните предприятия, благодаря, бих казал, за смелостта на организаторите на производството, бизнеса, който инвестира, за техния талант, умения да организират работата ", каза той.

В същото време той призова да не забравяме за приноса на държавата за развитието на тази сфера. Той спомена, че това е направено, наред с други неща, благодарение на подкрепата от държавата - това са обезщетения, заеми, подкрепа за земеделски производители при неблагоприятни метеорологични условия, износни субсидии и цял набор от мерки за подкрепа. / БГНЕС