"Qatar Airways" отчита по-ниски печалби въпреки Световното първенство

„Qatar Airways“ отчете 21% спад на годишната си печалба за периода 2022-2023 г., въпреки че през ноември и декември с нея летяха огромен брой фенове, за да гледат Световното първенство по футбол, предаде АФП.


Нетната печалба регистрира 4,4 млрд. риала (1,21 млрд. долара) за фискалната година, се казва в изявлението, в сравнение с 1,54 млрд. долара за 2021-2022 г.

Печалбите са намалели, въпреки че приходите са се увеличили с 45% до 21 млрд. долара, а броят на пътниците е нараснал със 71% до 31,7 млн. за годината.

"Тазгодишните добри финансови резултати се дължат на силното възстановяване на търсенето на пътници и на способността на екипа да задоволи това търсене", се казва в изявлението на главния изпълнителен директор на групата Акбар Ал-Бакер.

Националният превозвач заяви, че е превозил 1,4 млн. фенове до Катар за Световното първенство по футбол. Не беше дадено обяснение за по-ниските печалби.

Миналогодишната печалба беше рекордна за „Qatar Airways“ след две години на резки загуби, когато пандемията от Ковид-19 удари силно авиационната индустрия.

Богатият на природен газ Катар се намеси в подкрепа на флагманския превозвач по време на спирането на дейността му, като предостави държавна помощ в размер на около 5 млрд. долара. Авиокомпанията отчете загуби в размер на 4,1 млрд. долара през финансовата 2020-2021 година. /БГНЕС