Ръчно изработени вълшебства на Коледния базар на изкуствата

Коледният базар на изкуствата предлага ръчно изработени вълшебства, предаде репортер на БГНЕС.

Ароматни свещи с коледни мотиви, различни бижута и аксесоари, шапки, ръкавици и още много ръчно изработени изделия могат да бъдат намерени на базара, които са чудесен подарък за предстоящите празници.

Росица Ангелова има собствен бранд и предлага детски играчки, аксесоари за коса и коледни късмети. На нейния щанд е изцяло застъпено коледното настроение и към деца, и към възрастни. „Специалното е това, че са абсолютно 100% ръчно изработени от мен и моите еленчета вкъщи. Аксесоарите са нечупливи, мултифункционални и доста по-различни от масовото, което се предлага“, каза тя пред БГНЕС. За да се подготви конкретно за Коледния базар на изкуствата, за направата на предлаганите от нея продукти, жената разказа, че ѝ е отнело два месеца. „Асортиментът е доста голям и са много търсени от клиентите“, заяви Росица Ангелова.

Умберто Тасет е облечен като индианец и носи характерните за индианската културата пера на главата, което го прави един от най-атрактивните хора на Коледния базар на изкуствата. „Правим ръчно изработени изделия и, както виждате, тук имаме пищялки врабчета, които забавляват и малки, и големи“, разказа той, като демонстрира пред БГНЕС какъв звук издава дървеният инструмент, а именно чуруликане, типично за врабчетата.

Мъжът предлага също и ръчно изработени обеци, талисмани, обработени с огън, различни символи, характерни за индианската култура, както и капачета за сънища. Умберто Тасет отбеляза, че по стара легенда капачето за сън се слага над леглото, за да не се сънуват лоши неща. Всичко, което предлага на своя щанд, мъжът е изработил сам, като ме у отнело доста време. „Една бройка от пищялката-врабче се прави за час и половина или два“, обясни той и допълни, че използва за изобретението бамбук. За направата на пищялката-врабче може да се използва всякакво дърво, но от бамбук се чува най-приятно и най-добре.

Материалите, с които работи основно, са кожа, конец, дърво, малко метал и др. /БГНЕС