Ръсел триумфира на Интерлагос за първа победа в кариерата

Джордж Ръсел с Мерцедес спечели състезанието за Голямата награда на Бразилия. На пистата Интерлагос в Сао Пауло британецът грабна първа етапна победа във Формула 1 в кариерата си. Триумфът за „сребърните стрели“ бе двоен след второто място на съотборника на Ръсел и седемкратен световен шампион Люис Хамилтън.

Джордж Ръсел (д) е поздравен от съотборника му в Мерцедес Люис Хамилтън (л).

Мерцедес най-после имаше поводи за радост през кампанията, а Ръсел ознаменува силните си изяви през сезона с дебютен успех. Той не допусна колебания, след като спечели Спринта в събота вечер, и ликува след края на състезанието. „Невероятно, още не мога да повярвам какво постигнах. Чувството е неописуемо“, каза британският състезател след края на Гран При-то.

Трети на почетната стълбичка се качи пилотът на Ферари Карлос Сайнц. Съотборникът на испанеца в „черните кончета“ – Шарл Льоклер, остана четвърти. Вече гарантиралият си втора поредна световна титла Макс Верстапен се нареди шести, на позиция пред съотборника си Серхио Перес, който изобщо не остана щастлив от това, че нидерландецът не пожела да го пусне пред себе си в битката за второто място в генералното класиране. Топ 10 допълниха още Фернандо Алонсо и Естебан Окон (Алпин), Валтери Ботас (Алфа Ромео) и Ланс Строл (Астън Мартин).

Кръг преди края на поредния сезон във Формула 1, Льоклер и Перес са с по 290 точки. Ръсел е четвърти с 265, докато Хамилтън няма шансове да се намеси в борбата за втората позиция с 240. Последното състезание от кампанията ще се проведе идния уикенд на пистата в Абу Даби. /БГНЕС