Ръст на азерския газ за Европа с 30%

Богатият на енергия Азербайджан заяви, че износът му на газ за Европа е с увеличение от 30% през тази година, на фона на опитите на Европейския съюз да намали зависимостта си от руския газ.

Европа, която е силно зависима от руските доставки, обвини Москва, че използва енергията като геополитическо оръжие.

Днес министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов заяви, че за осемте месеца на тази година Баку е "доставил на Европа 7,3 млрд. куб. м природен газ".

"Общият обем на доставките (на природен газ) за Европа през 2022 г. ще възлезе на 12 млрд. куб. м" - 31-процентно увеличение в сравнение с 2021 г., заяви той в Twitter.

Той съобщи също така за близо 10-процентно увеличение на добива на природен газ, който през периода януари-август 2022 г. е достигнал 30,6 млрд. куб. м.

В сряда ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен предложи държавите-членки да договорят таван на цените на газа, внасян от Русия.

Руският президент Владимир Путин обеща да отреже всички държави, които налагат ценови тавани върху износа на петрол и газ.

През юли ЕС и Баку се споразумяха да удвоят вноса на газ от Азербайджан през следващите няколко години. Споразумението предвижда и разширяване на Южния газов коридор, минаващ през Азербайджан, Грузия, Турция и Гърция - "до 20 млрд. куб. м годишно в рамките на няколко години".

През май лидерите на ЕС се споразумяха да спрат вноса на по-голямата част от руския петрол до края на годината като част от безпрецедентните санкции, които наложиха на Москва заради инвазията в Украйна. Но блокът отложи категоричната забрана на руския газ, който през 2021 г. възлизаше на 155 млрд. куб. м - близо 40% от нуждите на ЕС.

Русия вече започна да намалява доставките си на газ, за да попречи на страните от ЕС да попълнят резервите си, което накара Европейската комисия да подготви "план за намаляване на търсенето на газ", за да се справи със следващата зима. /АФП