Ръст на китайския износ през 2021 г. заради облекчените мерки по света

Китайският износ е нараснал през 2021 г. благодарение на стабилното глобално търсене, тъй като страните отново отвориха врати след пандемичните блокади, сочат данните от днес.

Китай увеличи общия си търговски излишък до нов връх и даде така необходимия тласък на задъхващата се икономика, но официалните лица предупредиха за насрещни ветрове.

Втората по големина икономика в света отбеляза бързо възстановяване от коронавируса през последните две години - след като в края на 2019 г. за първи път се появиха случаи в централен град - което позволи на фабриките да работят и да задоволят световния апетит за електроника и медицински консумативи. Това доведе до 29,9-процентен скок на износа през миналата година, като спомогна за увеличаване на годишния търговски излишък до 676 млрд. долара, като говорителят на митниците Ли Куивен заяви, че скокът е бил подсилен от увеличаването на доставките на механични и електронни продукти. Вносът се е увеличил с 30,1%.

Но въпреки че Китай "представи блестящ доклад" пред лицето на предизвикателствата, Ли заяви пред репортери днес, че икономиката "е изправена пред троен натиск от свиване на търсенето, шок в предлагането и отслабване на очакванията".

За декември износът е нараснал до голяма степен в съответствие с очакванията - с 20,9%, въпреки че вносът разочарова с 19,5% ръст.

Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics заяви, че по-високите цени са помогнали за увеличаване на износа.

Друг фактор, подпомагащ доставките в чужбина, е "облекчаването на социалните мерки за дистанциране в САЩ и на Запад като цяло", заяви пред АФП икономистът от ING Ирис Панг.

Данните за износа през декември биха могли също така "да отразяват щетите от Омикрон в световната верига на доставките", като поръчките за износ се пренасочват към Китай от други държави, каза Живей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management. "В момента силният износ може да е единственият двигател, който подпомага китайската икономика", добави той.

Китайският производствен сектор е засегнат от спирането на производството на места в страната, тъй като Пекин прилага строга стратегия за нулев Ковид - блокиране на обекти, масови тестове и затваряне на граници, за да се бори с разпространението на Омикрон. Последните правителствени мерки заплашват да нанесат допълнителен удар върху икономиката, която беше засегната през последните шест месеца. Очаква се ръстът на брутния вътрешен продукт за 2021 г. да достигне 8%, когато данните бъдат публикувани в понеделник, въпреки че анализаторите предупредиха за трудна предстояща година, тъй като забавянето в сектора на недвижимите имоти натежава.

Клъстери на Ковид са възникнали в няколко ключови пристанищни града, включително южния център Шънджън, Тиендзин близо до Пекин и северния център Далян.

Тъй като новите поръчки за износ остават слаби, а ръстът на чуждестранното търсене се забавя спрямо миналогодишния си връх, Луис Куейс от Oxford Economics заяви, че през 2022 г. се очаква динамиката на износа да отслабне.

"Възможностите за увеличаване на обема на износа през тази година са ограничени, като се има предвид, че пристанищата вече са натоварени до краен предел", каза Еванс-Причард.

Чуждестранното търсене вероятно ще намалее, тъй като факторите, свързани с пандемията, ще отслабнат и изоставането ще се изчисти. А "ограниченията във финансирането на строителните предприемачи означават, че забавянето на строителството на недвижими имоти вероятно ще продължи да оказва влияние върху вноса на суровини в Китай за известно време", добави той. /БГНЕС